ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ex-polis anställdes vid skola - brottsligheten minskade

Anton Gustafsson · 20 Maj 2019
Uppdaterad 20 Maj 2019
Sam-Olof Palm använder sina gamla kontakter inom polisen för att lösa problem på Bromangymnasiet.

Sam-Olof Palm använder sina gamla kontakter inom polisen för att lösa problem på Bromangymnasiet. Foto: TT/Privat


Bromangymnasiet i Hudiksvall hade problem med brottslighet på skolan. Men efter att den före detta polisen Sam-Olof Palm anställdes som trygghetssamordnare har brottsligheten minskat drastiskt. "Jag vill att det ska bli ett narkotikafritt gymnasium", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Sam-Olof Palm arbetade som polis i 37 år och jobbade länge som ungdomspolis i Hudiksvall. Han slutade som polis 2015 och har åldern inne för att vara pensionär. Men i stället för att sitta hemma har han fått jobb som trygghetssamordnare på Bromangymnasiet i Hudiksvall, det var SVT först att rapportera om. 

– Kort sagt ska jag vara med och skapa trygghet för lärare och elever. Min dörr står alltid öppen för alla och jag är här för att stötta de som känner att de har blivit utsatta för ett brott och arbeta förebyggande mot till exempel narkotika på skolan. Då får lärarna koncentrera sig på att vara lärare så kan jag fungera som en avlastning, det vinner alla på, säger Sam-Olof Palm.

Hot och narkotika

När Sam-Olof Palm anställdes anmäldes det i snitt 60 brott per år på Bromangymnasiet. Nu har han jobbat i ett och ett halvt år och enligt polisen har antalet brott på skolan mer än halverats. De vanligaste typerna av brott som Sam-Olof stöter på är olika typer av hot och narkotikabrott.

– Jag tror att min erfarenhet som polis gör att eleverna känner sig trygga med att prata med mig. Ofta kan vi lösa saker i skolan innan de blir polisiära ärenden. Men om det är något ärende som ändå måste leda till en anmälan är mitt kontaktnät med polisen och socialen väldigt nyttigt, säger han.

Hur har eleverna reagerat på att du är på skolan?

– De flesta tycker att det är bra. Men det är klart att de som vill hålla på med narkotika tycker att jag ställer till problem när jag tar dit narkotikahundar, men att de tycker att jag är besvärlig ser jag som positivt, säger Sam-Olof Palm.

Lärare, elever och den lokala polisen ser positivt på Sam-Olof Palms närvaro på Bromangymnasiet och antalet brott har gått ner. Men att skapa trygghet på skolan har vuxit fram som mer än bara ett jobb för honom.

– Jag skulle kunna sitta hemma på verandan och ta det lugnt hela dagarna. Men för mig är det viktigt att känna att jag gör nytta. Och om jag kan hjälpa någon elev som är på glid att kanske hålla sig borta från narkotikan så känner jag att jag har gjort något bra, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro