ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Exjobb utomlands

Stockholm Marielle Anteskog · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Exjobbet blev ett sätt att hjälpa andra

Att få hjälpa människor i ett utvecklingsland – det var vad som drog Anna Gille och Karin Karlsson till Etiopien i höstas när det var dags att göra exjobb.

Nu är de tillbaka i Sverige igen med tips till andra studenter som också vill prova vingarna ute i världen.

– Det viktigaste tipset är att den som vill göra exjobb utomlands verkligen ska se till att komma iväg, tycker Anna Gille.

Både Anna och Karin har läst till högskoleingenjörer inom innovation och design vid KTH Södertälje och åkte till Etiopien genom, MFS, ett stipendium från Sida.

Det kan behövas en hel del möda för att hitta ett lämpligt projekt, speciellt för den som vill åka till ett utvecklingsland. Men Anna konstaterar att det bara är att dra i alla kontakter och inte ge upp.

För Anna och Karins del dök det upp ett projekt på Annas farbrors lepraklinik i Addis Abeba. Uppgiften blev att analysera behovet av hjälpmedel för leprasjuka.

Anna berättar att det är viktigt att förbereda sig noga inför projektet och att vara beredd på att allt tar mycket längre tid än man tror, men också att vara flexibel på plats.

– Det blir ändå aldrig som det var tänkt, säger Anna Gille.

Så här fixar du exjobb utomlands:

1. Hitta ett projekt. Det finns förslag hos till exempel Exjobbs-poolen, http://www.exjobb.sunet.se, Global Placement, http://www.globalplacement.com, IAESTE, http://www.iaeste.se eller på företagshemsidor. Om du vill komma till ett speciellt företag kan du skicka en intresseanmälan till personalavdelningen i det aktuella landet. För exjobb i ett u-land måste du oftast leta projekt själv, till exempel genom att höra dig för på företag, på ditt universitet och hos vänner. 2. Få projektet godkänt av din handledare vid universitetet. 3. Sök stipendium. Kan göras hos Leonardo (Europa), MFS (minor field studies, Sida-bidrag till utvecklingsländer), SJF (Japan) och Svenska Institutet (central- och östeuropeiska länder).

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Marielle Anteskog
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro