ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Exjobbare stämmer Volvo på 8,7 miljoner

Moa Kärnstrand · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Göteborgsingenjörer stämmer Volvo på 8,7 miljoner - menar att storföretaget tjänat långt över en miljard på deras exjobbsuppfinningar som stoppar sovande förare.

klar

Artikellänk är kopierad

Driver Alert Control är uppfinning en man tvistar om.
Driver Alert Control är uppfinning en man tvistar om.Foto: TT/Volvo

De båda 33-åriga Göteborgsingenjörerna gjorde 2004 sitt examensarbete från Chalmers på Volvo Personvagnar. Deras projekt var att uppfinna ett system som kunde varna förare som är på väg att somna bakom ratten. De båda lyckades mycket bra. När de var klara med vad som blev två uppfinningar ersattes de med en schablonersättning och fick drygt 100 000 kronor var. Men deras uppfinning gillades av Volvo och företaget sökte patent för dem hos Europeiska Patentverket. Uppfinningarna blev sedermera "Driver Alert Control" - världens första system för att varna förare som riskerar att somna bakom ratten. När ingenjörerna nu stämmer storföretaget vid Göteborgs tingsrätt menar de att Volvo tjänat strax över en miljard på de två system som de båda uppfunnit. Men ingen av ingenjörerna vill kommentera fallet: – Vi väljer att inte kommentera i det här skedet. Vi ser inget behov av att synas i media, säger en av de två till Metro. I sin stämning hävdar de att de överlåtit uppfinningarna till Volvo under den felaktiga föreställningen att det som exjobbare var deras skyldighet. De hävdar också att sedan systemet lanserades i Volvos bilar 2007 har teknologin, som de uppfann, varit oförändrad. Den ska dessutom ha upplåtits på licens till Ford sedan 2011.

Volvo Personvagnar har avböjt erbjudandet att kommentera det hela.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro