ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och "fake news"

Henrik Ek · 12 Okt 2017
Uppdaterad 15 Okt 2017
Tim Cook fick känna på det svenska höstrusket – och han tycktes gilla det.

Tim Cook fick känna på det svenska höstrusket – och han tycktes gilla det. Foto: Axel Öberg


Apples vd Tim Cook är på ett sällsynt Sverigebesök. Metro träffade techchefen under ett skyfall i hälsingeskogarna söder om Hudiksvall – där Apples kartonger blir till.

klar

Artikellänk är kopierad

Han har precis fått massaprocessen förklarad för sig och sett kartong bli till framför sina ögon. Personalen på tillverkaren Iggesund förklarar pedagogiskt nybörjarstegen i hur träd blir till kartong och Tim Cook står med två olika ark i handen och jämför.

”Det var värst vad han var intresserad”, verkar gruppen av åskådare tänka där de parkerat runt Applechefen.

– Ni vet, jag har faktiskt jobbat på ett pappersbruk, säger Cook varpå de närmaste medarbetarna tittar överraskat på varandra.

Den minutiöst planerade genomgången ställs på kant för en stund.

– Vi hade kanske kunnat berätta något mer initierat, skrockar någon av de anställda på företaget.

– Det var när jag vad en ung ingenjör på Auburn (universitet i Alabama, reds.anm) som jag hade praktik på Scott paper company. De gjorde pappershanddukar, säger Tim Cook till Metro lite senare.

– Det här är lite mer avancerat, fyller han i.

Vi återkommer till platsbesöket på Iggesund – företaget som alltså producerar kartong som så småningom blir lådor innehållande Ipads och annan teknik.

Det började pyra på sociala medier redan under torsdagsmorgonen om att Tim Cook landat i Sverige. Flera medier spekulerade i vad Apple-chefen gjorde i Stockholm efter att någon fångat honom på bild på Kungsgatan. Var han här för att köpa upp något företag? Dagarna innan hade Cook och hans entourage turnerat genom Europa och bland annat träffat den franske presidenten Emanuel Macron.

Iggesund var den största anledningen till att Cook beslutade sig för att komma till Sverige. Företaget – som enligt historien fångade Steve Jobs intresse på grund av sin kvalitet – har varit en partner till Apple i tolv år. Men aldrig fått yppa ett ord om att de jobbar åt teknikjätten.

Metro fick som enda tidning följa med Cook under besöket i den lilla bruksorten.

– Innovationsmässigt och miljömässigt är det här en egen liga, säger Cook, stolt som att han själv jobbade där.

Det är ingen hemlighet att det här är en PR-resa för Cook. Han är närmast en missionär och tron är Apple. Och han verkar ha kommit till rätt ställe.

Svenskar älskar Iphone mer än någon annan smart telefon (Apple har 40 procent av smart phone-marknaden enligt ny branschstatistik från GFK).

Detta från att inte ha varit ett ”Mac-land” alls på tiden så Mac-datorer var det företaget var känt för.

– Sverige är väldigt viktigt för oss. Vi har ett eget team här förstås och en stor Apple-community som vi vill göra större, säger Cook.

Han pratar om över 70 000 personer i Sverige som på något vis jobbar med app-utveckling som kan kopplas till IOS.

– Många kommer på våra utvecklarkonferenser och många gör appar som hamnar i app store. De är en kärna i hela vårt ekosystem.

Varför tror du att Iphone är så stort i Sverige?

– När jag kom till Sverige i går kväll slogs jag av all konst. Jag såg kreativitet. Jag ser människor som uppskattar design. Jag märker det i företagen och människorna som verkar gilla innovation. Och jag tror att vår kärlek till miljön spelar in. Svenskar är väldigt miljömedvetna.

Apples vd Tim Cook mötte Metros techredaktör Henrik Ek.
Apples vd Tim Cook mötte Metros techredaktör Henrik Ek.Foto: Axel Öberg

Under sin resa har Applebossen bland annat pratat sig varm om ”augmented reality” – i folkmun AR och ”tekniken i Pokémon Go”. Han nämner ofta Ikea som ett bra exempel.

– Ikea har verkligen anammat AR. De har tagit det första steget och jag tror att teknologin kan få stor betydelse just för butiker. Men inte bara Ikea utan förmodligen andra företag som vi inte ens tänkt på ännu.

Är AR den ”nya Iphone” då, så att säga. Teknik som gör att vi tar ett steg framåt i utvecklingen?

– Jag skulle säga att AR är lite som multi-touch. Det var ett helt nytt sätt att ta i teknologin – inte bara att klicka på något eller trycka på knappar. Det förändrade faktiskt allt, om du tänker på det, säger Cook och syftar till teknologin i Iphones skärmar.

”Det var verkligen det som gjorde att utvecklingen av appar kunde ta fart”, som han säger.

Han försöker ge ett annat exempel – hur app store från början inte ansågs som något som skulle förändra någonting:

– Men i dag kan vi inte se oss själva utan många av våra appar. Det är på den nivån AR är, säger han engagerat.

Foto: Axel Öberg

Men behövs inte ny hårdvara, glasögon, för att det ska hända?

– Jag tror att AR är en teknik som kan existera i många enheter. I dag är det Iphone och Ipad, och fördelen med det är att hundratals miljoner människor kan anamma tekniken utan att köpa någonting alls. Det attraherar också de bästa utvecklarna, att populationen redan är enorm. Över en natt blev vi världens största AR-plattform.

Du pratar mycket om socialt ansvar; Ni har en tjänst som heter Apple news som blivit en faktor i Sverige. Ni når ut med nyheter till nästan varannan svensk med en smart telefon. Hur ser du på det ansvaret?

– Vi vill vara en positivt kraft där och det handlar om två saker. För det första vill vi vara bra för de som jobbar med prenumerationer. Dessa vill vi hjälpa att bygga upp sin distribution eftersom medieföretag kämpar för att vara lönsamma i dag, efter flytten från print till digital.

– För det andra vill vi bli av med ”fake news”. Vi har tyvärr appar i vår plattform som sprider fake news. Inte direkt från oss, men i stor utsträckning från sociala medier. Men Apple news kan vara en plattform för nyheter från olika ståndpunkter – det är fantastiskt – men det här med fejknyheter… det är uppenbart ett problem.

Foto: Axel Öberg

Cook fortsätter att prata om socialt ansvarstagande, men när vi kommer in på Donald Trumps så kallade techkommitté – en form av rådgivande grupp där presidenten samlade chefer för stora techbolag – slår Cook ifrån sig.

– Jag var aldrig med den där ”kommittén”, så jag har det sagt. Men nej, jag tror inte på att vara tyst när saker händer som inte ligger i linje med våra värderingar, säger han och utvecklar:

– Alla de här sakerna har att göra med policyfrågor. Vi försöker att inte lägga oss i politik, men vi lägger oss i policy. Och i dagens samhälle är policy ibland politik. Jag respekterar de som inte tycker att en vd ska ha med det att göra, men vi tror inte på att vara tysta.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro