ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Exklusivt: Intervju med Francois Bayrou

Jérôme Vermelin/Metro Paris · 18 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Francois Bayrou är överraskningen i det franska presidentvalet. På upploppet har han seglat upp som en av de tre i täten. Metro Paris har mött den 55-årige centerpolitikern, som även är bonde och hästuppfödare.Nästan hälften av fransmännen vet ännu inte vem de ska rösta på. Beror det på att kandidaternas kampanjer inte varit effektiva nog?– Nej, jag tycker snarare att det är mycket bra nyheter. Folk som tvekar är de som inte röstar systematiskt. Vi ville fånga dem i ett förbestämt val, men de litar i stället på sitt eget omdöme. De kan välja den stora förändring som jag föreslår – och det är det enda som har presenterats för dem! Annars kommer det att bli samma visa som vi haft de senaste 25 åren. Bara en önskan att samarbeta kommer att ge oss möjligheten att tackla de viktiga frågor som Frankrike står inför i dag, när det gäller ekonomin, utbildning eller miljön. Det finns ingen klyfta mellan högern och vänstern, men mellan det förflutna och framtiden. Och det är ingen utopisk ide: Tyskland är det perfekta exemplet.Högerextremisten Jean-Marie Le Pen har sagt att han kan tänka sig att samarbeta med högerkandidaten Nicolas Sarkozy eller dig. Hur långt kan du sträcka dig när det gäller din ide om enighet? – Så långt som republikens värderingar sträcker sig. Med det sagt så ska alla finna sin plats när det gäller nationell representation, även små partier. Och alla åsikter ska vara representerade: de gröna, anti-globalisering, och till och med extremhögern. Det är precis därför jag, om jag blir vald, kommer att ändra vallagen för att försäkra att 50 procent av senatens platser fördelas proportionellt mellan partierna.Under kampanjen har flera kontroverser dykt upp: till exempel om det är arv eller miljö som styr pedofili eller självmordstendenser. Le Pen kallade Sarkozy en invandrarkandidat. Hur ställer du dig inför dessa frågor?– Det är bara en kontrovers som är rikigt allvarlig enligt mig: att Sarkozy verkar tro att allt är en följd av arv, pervesitet så väl som självmord. Det är en skrämmande världsbild. Det värsta är att han verkligen tror på det.

Frankrike har skakats av kravaller och oroligheter, vad anser du man bör göra?– För det första måste vi göra en korrekt analys av situationen, inget annat västland står inför samma ökning av ungdomsbrottslighet. Att vara hård räcker inte. Vi måste även lugna ned den stigande spänningen. Att mannen som var inrikesminister i fem år (Sarkozy) har det svårt att nå ut i storstädernas förorter bevisar att vi befinner oss i en extemt svår situation. Vi måste "reparera" Frankrike. Och det kräver att våra ledare skapar en policy för prevention så väl som sanktion. Du vet, folk gillade staten när den kändes nära. Det är inte längre fallet i dag. Staten är inte längre närvarande i de oroligaste områdena, medan den är för närvarande i innerstaden. Vi måste skapa en stat som är nära, vänlig men samtidigt bestämd. Det ligger enormt mycket arbete framför oss.Vissa anser att en arrogant person är inkompatibel med presidentämbetet. Vilket sorts personlighet har du?– Jag är stark i motgång. Och jag tycker om att bemöta folk. Jag har motstått år av press och jag har vunnit min självständighet: jag har äntligen lyckats uttrycka mitt mål, önskan att arbeta med folk från högern såväl som vänstern.Men om ingen vill regera med dig, hur ska du ena dem?– Det är minst ett dussin toppolitiker som ämnar att följa iden om jag blir vald. Att få en majoritet är snarare en fråga för Ségolène Royal och Nicolas Sarkozy: ingen kan skryta med mer än 20 eller 25 procent av rösterna inför den första omgången.

Menar du att du inte tänker samarbeta med någon av dem?– Nej, jag menar att de inte kommer att nå en majoritet, medan jag får röster från båda sidor och jag bygger en republikansk bro mellan högern och vänstern. Varje dag får jag meddelanden från viktiga politiker som säger att de kommer att ge mig sitt stöd. Så du kommer att regera med opportunister?– Nej. Det är bara män och kvinnor som är missnöjda med partiets kandidat, men som inte önskar att verkligen skaka båten de sitter i. De har förstått iden med samling som jag föreslår och är redo att våga steget.

Vem skulle du helst ställas mot i en andra omgång?– I en andra valomgång skulle den sannolika motståndaren vara Nicolas Sarkozy, eftersom våra sociala projekt är så olika. Men om det blir Ségolène Royal, är det inga problem! Jag skulle inte ändra taktik beroende på vem jag ställs emot. Jag skulle vara den enande kandidaten mot den som söker konfrontation.Och om du skulle ställas mot Le Pen?– Det skulle betyda att situationen är värre än vi trott.Och om du inte når en andra omgång, vem skulle du ge ditt stöd?– Jag har inte ens betraktat det som en möjlighet. Jag kommer att vinna, jag är hängiven den utgången eftersom fransmännen kommer att rösta för den stora förändring de behöver.Vilka skulle vara dina första beslut om du väljs den 6 maj?– Den 17 maj tillträder jag, den 18 maj sätter jag samman en pluralistisk regering. Sedan skulle jag inleda en diskussion om de viktigaste frågorna för en riktig social demokrati: att utradera kostnaderna för skapande av en persons två första jobb, övertidsersättning, en vinstdelningsplan för anställda för att stärka köpkraften och kampen mot utanförsskap.Slutlitgen, ligger du mer till höger eller vänster politiskt?– Jag har sociala värderingar som är starkare än många andras på vänsterkanten, men jag är helt för effektivitet. Å ena sidan, så länge vi inte reducerar underskottet eller statsskulden kan vi absolut inte sänka skatterna. Saker måste ske på ett seriöst och ansvarsfullt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jérôme Vermelin/Metro Paris
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro