ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experiment: Så går det för svenskarna om räntan chockhöjs

Emmelie Wallroth · 29 Apr 2015
Uppdaterad 29 Apr 2015
Cecilia och Ulf Wallman deltar i experimentet som går ut på att deras ekonomi utsätta för höjda räntor och amorteringskrav.

Cecilia och Ulf Wallman deltar i experimentet som går ut på att deras ekonomi utsätta för höjda räntor och amorteringskrav. Foto: SVT UR


Tänk dig att din bolåneränta plötsligt stiger i höjden och att dina amorteringskrav skärps. Det får fyra olika hushåll vara med om i ett experiment i en ny serie på SVT2.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna är bland de mest belånade i hela världen och vad skulle hända med vår vardagsekonomi om räntorna plötsligt rusar i höjden och höga amorteringskrav införs?

I den nya UR-serien ”Låna för livet!” på SVT2, som börjar sändas i kväll klockan 20.00 i SVT2, har fyra olika familjer valts ut till ett sådant experiment. Under en tre månader lång period kommer de drabbas av ökade kostnader som till exempel stigande boräntor, amorteringskrav och högre skatt.

En av familjerna är Ulf och Cecilia Wallman och deras två barn som bor i ett hus strax söder om Stockholm. När den första ”nya” räkningen damp ner i deras brevlåda fick de en chock – nu har de plötsligt en extrakostnad på 6 715 kronor.

– Det kommer bli ansträngt. Helt klart. Skulle en sådan här räkning komma helt oförberett så hade det ju känts, säger Cecilia till SVT.

Den extra räkningen de kommer få varje månad betalas in till ett bankkonto där de kommer förvaras under experimentets gång. Familjerna som deltar kommer få hjälp av de ekonomiska coacherna Claes Hemberg och Birgitta Piper.

För att familjen Wallman nu ska klara av det nya ekonomiska läget måste de skära ner på vissa saker, som till exempel spontanköp och matkostnader. Varje månad kommer de ha 13 000 kronor kvar att leva på – och i dag ligger bara familjens matkostnad på 12 000 kronor. De kommer också tvingas pruta på lånen.

– Man har höga lån som man egentligen inte brytt sig om att pruta ner. Man betalar väldigt dyrt för att låna, ofta 20 000-30 000 kastas i onödan till banken bara för att man inte brytt sig om att ringa fler banker, säger Claes Hemberg.

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB, menar att var och en måste titta på hur mycket man har i fasta utgifter varje månad – och förbereda sig för det oväntade.

– Om jag blir arbetslös, sjuk, om någonting händer mig, vad händer då? Hur länge klarar jag mig? Man bör ju ha ett par månadslöner stående, säger hon till SVT.

”Låna för livet!” sänds klockan 20.00 på onsdag i SVT2. Programmet går även att se på UR Play.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro