ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: 2016 är ekonomin i balans

Erik Paulsson Rönnbäck · 15 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012
Den svenska ekonomin går åter trögt efter ett starkt första halvår.

Den svenska ekonomin går åter trögt efter ett starkt första halvår. Foto: ALL OVER PRESS


Lågkonjunkturen har slagit till med full kraft och den ekonomiska återhämtningen får dröja fram till 2016. Anledningen är tunnare plånböcker hos kunderna utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska ekonomin går åter trögt efter ett starkt första halvår. Anledningen till att det nu pekar nedåt är att den europeiska skuldkrisen gör att många länder som handlar med Sverige har mindre resurser att köpa för.

– Sverige är en liten omvärldsberoende ekonomi och vi är väldigt påverkade av vad som händer, säger Peter Svensson, enhetschef för realekonomisk analys på Konjunkturinstitutet. 

Enligt Konjunkturinstitutet handlar det i grund och botten om samma lågkonjunktur som drabbade Sverige efter finanskrisen 2008.

– Först under 2016 tror vi att lågkonjunkturen är över och ekonomin är i balans igen, säger Peter Svensson.

Så klarar du av lågkonjunkturen

Privatekonomi. Det kan vara klokt att förbereda sig på arbetslöshet, enligt Maria Landeborn, privatekonom på SBAB. Förhindra en privatekonomisk katastrof genom att gå med i a-kassan och att teckna en inkomstförsäkring. – Mycket handlar om att se till att man har råd med sina fasta kostnader. Se regelbundet över din ekonomi, vad det kostar att bo och vad man har för utgifter i övrigt, säger Maria Landeborn.  

Bostad. Snart kan det vara ett bra läge att binda boräntan. Räntenivåerna är redan lägre än på flera år på grund av Riksbankens sänkning av styrräntan i september, och kan mycket väl hamna ännu lägre framöver. – Läget är bra för den som vill köpa bostad. Har man redan ett lån så borde man nu amortera mer än tidigare. Personer som är oroliga för att förlora jobbet kan teckna låneskydd, säger Maria Landeborn.

Sparande. Nu är aktiemarknaden mer riskabel än tidigare, och det är en god idé att tona ned förväntningarna på att aktierna ska ge hög avkastning när företagens vinster minskar, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.  Tumregeln är att pengar man behöver på kort sikt ska ligga i räntefonder, men att man kan ha is i magen när det gäller det långsiktiga sparandet och låta aktierna övervintra till nästa högkonjunktur.

Utbildning. Står du inför valet av utbildning kan det vara smart att välja ett yrke med höga förutsättningar för jobb under lågkonjunkturen och framöver. Konjunktursäkra yrken är inom vården, skolan och it-sektorn. Framöver kommer det även att finnas en brist på ingenjörer, tekniker och inom byggnadssektorn, eftersom många kommuner har bostadsbrist, enligt Torbjörn Israelsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro