ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Anders Borgs dystra prognoser kan vara dold taktik

Frida Sundkvist · 17 Apr 2013
Uppdaterad 17 Apr 2013

Riksbanken går tvärtemot finansminister Anders Borg och tror i stället på minskad arbetslöshet nästa år. Enligt experten är det inte omöjligt att finansministern så negativ för att sedan visa på bättre tider inför valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Expert: Anders Borgs dystra prognoser kan vara dold taktik 
  Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.
Expert: Anders Borgs dystra prognoser kan vara dold taktik Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.Foto: SBAB/Press

Anders Borg tror på stigande arbetslöshet och dystra tider. Riksbanken, som väljer att behålla styrräntan på 1,0 procent, gör en helt annan bedömning. Om man ska tro Riksbanken väntar sjunkande arbetslöshet och stigande BNP redan från nästa år.

Vem ska man lita på?– Det kan man verkligen fråga sig. Anders Borg är betydligt mer pessimistisk,, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.

Att Anders Borg skulle överdrivit hur dåliga tider som väntar är inte alls omöjligt, snarare tvärtom. 

– Om man ska vara konspiratorisk kan det vara så att Anders Borg vill komma med en bättre prognos i samband med höstbudgeten.

Maria Landeborn förklarar att det svåra med att sätta en prognos är att det svänger så mycket. Fram till i höstas såg det bra ut, men sen inför slutet av året tvärnitade ekonomin och många företag tvingades till stora varsel. Men de senaste månaderna har tecknen varit positiva igen.

– Vi har ett val nästa år och dessutom är det är det inte är bra att ändra prognoserna till det negativa. Det blir inga positiva signaler och man får mycket kritik, säger hon till metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro