ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: "Ät mer svenskt hästkött"

Elina Bratt Lejring · 11 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

Avslöjandet om lasagnen som innehåller hästkött – och kanske åsnekött – väcker starka känslor. Många tycker att hästar är djur som inte hör hemma på tallriken. Men alla håller inte med.

klar

Artikellänk är kopierad

"Ät mer svenskt hästkött" 
  Karolina Thorell på projektet Hästliv arbetar för att fler svenska hästar ska tillvaratas inom köttindustrin.
"Ät mer svenskt hästkött" Karolina Thorell på projektet Hästliv arbetar för att fler svenska hästar ska tillvaratas inom köttindustrin.Foto: Eva Ljungqvist

Karolina Thorell, projektledare för Hästliv, tycker vi ska äta mer svenskt hästkött.

– Det vore bra om fler hästar togs tillvara och blev till mat, säger hon. 

Under förra året arbetade Karolina Thorell med att kartlägga vad som händer med hästar när de dör. Hon kom då fram till att det vanligaste alternativet är att kropparna bränns och blir till bioenergi. Endast ett fåtal, var tredje, går till slakt för att ätas upp. 

Projektet Hästliv arbetar för att vi ska ta tillvara på det svenska hästköttet, i stället för att importera hästkött från utlandet. 

– Det vore bra om fler hästar togs tillvara i köttindustrin. Idag importeras cirka 400 ton hästkött från andra länder. Det vore bättre om vi tog tillvara på det kött som finns inom landet. 

För de hästägare som inte vill att deras djur ska brännas i värmeverk finns andra alternativ. Bland annat kan man ansöka om att få begrava hästen på sin egen mark. Det går även att få djur kremerade. Karolina Thorell säger att det förr var vanligare att hästar gick till slakt för att bli mat.

– Slakten har minskat de senaste 20 åren. Hästen har blivit mer som ett husdjur, många ser dem som en familjemedlem.

Enligt Karolina Thorell är hästkött ett bra alternativ till nötkött. Hon säger att det är mört, magert och något billigare.

–Det är väldigt likt nötkött i smaken och kan tillagas på samma sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro