ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Bopriserna rasar med 30 procent

Laif Holmkvist · 29 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Professor Stellan Lundström vid KTH är säker på att prisraset kommer: – 30 procent är inte osannolikt. 

Professor Stellan Lundström vid KTH är säker på att prisraset kommer: – 30 procent är inte osannolikt.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Trettio procent upp de närmaste tre åren, hoppas mäklarna. 30 procent ner, varnar professor Stellan Lundström.Om och när raset kommer avgör kineser och amerikaner. Priserna på bostadsrätter i Stockholm har ökat 60 procent på tre år, varav hälften det senaste året. Och prisutvecklingen har varit liknande över hela landet, men inte så hysterisk. Mäklare som Metro talat med tror på ett lugnare tempo under de närmaste åren:– Samma ökning som senaste halvåret finns inte på världskartan, säger Bjurfors vice vd Carl-Henrik Ageman. Förstagångsköpare bör vara varsamma med de hetaste områdena.Men mäklarna tror inte på prisfall i Stockholm de närmaste åren:– Inflyttningstrycket är fortsatt stort, konstaterar Mäklarsamfundets vd Lars Kilander som gissar på halverad prisökningstakt:– En rimlig gissning är väl 10 procents ökning om året i snitt de närmaste tre åren. Sedan beror det lite på fastighetsskatteförslaget, uppskovsreglerna, räntan och konjunkturen.Professor Stellan Lundström vid KTH är säker på att prisraset kommer:– 30 procent är inte osannolikt. Bostadsrättspriserna har stigit snabbare än tillväxten och på sikt korrigerar alltid marknaden sådana skillnader. Skälet till att bostadspriserna vuxit snabbare än tillväxten i hela ekonomin är att det byggts för lite i inflyttningsområdena:– Den exceptionellt goda tillväxten de senaste åren ger folk råd att efterfråga bostäder, förklarar Stellan Lundström. Tillväxten har inte mötts av nybyggnation i samma utsträckning.– När marknaden stannar går det på någon månad eftersom det till stor del handlar om psykologi. Först minskar omsättningen på bostäder, sedan ligger objekten ute längre och färre går på visningar och sist faller priset när några ändå måste sälja.Stellan Lundström vill inte göra någon exakt bedömning för de närmaste åren:– Det handlar om tillväxt i världsekonomin. Det blir kineser och amerikaner som avgör när fallet börjar.Många yngre bostadsköpare har vant sig vid att värdet ökar. Förväntad prisökning är inget seriösa mäklare talar om. Men många köpare vill förstås veta:– Särskilt de yngre ser bostaden som en investering, säger Lars Kilander. De kalkylerar med att flytta inom ett antal år och funderar redan vid köpet på vad de kan få ut när de säljer.Finns det områden där priset stigit så mycket att det är riskfyllt att köpa?– Nej, inte generellt, svarar Lars Kilander. Men lokalt finns det bostadsrätter som är mer riskfyllda än andra.

Svensk fastighetsförmedlings informationschef Niclas Strahner beskriver de senaste årens prishets som en svallvåg med epicentrum på Östermalm.– Priserna stiger som ringar på vattnet, mest på malmarna, sedan i närförort. Det som hänt är att malmarna flyter ut åt sydväst och sydost. Det har gett stora höjningar i Liljeholmen och Årsta eller Hammarbyhöjden och Nacka.Niclas Strahner vill inte varna för köp i några ”överhettade” områden:– Däremot ska köparna förstås se upp för ”ruckel” som följt med i prisuppgången i ett hett område.

Prisutveckling område för område: Stockholm
Prisutveckling område för område: Stockholm
Prisutveckling område för område: Göteborg
Prisutveckling område för område: Göteborg
Prisutveckling område för område: Malmöregionen
Prisutveckling område för område: Malmöregionen
klar

Artikellänk är kopierad

Laif Holmkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro