ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Därför sitter Trump säkert trots domarna

Filip Joelsson · 22 Aug 2018
Uppdaterad 22 Aug 2018
Paul Manafort (tv) dömdes i går till livstids fängelse för skattebrott. Samma dag erkände Michael Cohen (mitten) att han betalat två kvinnor för att hålla tyst om affärer med Donald Trump.

Paul Manafort (tv) dömdes i går till livstids fängelse för skattebrott. Samma dag erkände Michael Cohen (mitten) att han betalat två kvinnor för att hålla tyst om affärer med Donald Trump. Foto: IBL


Under tisdagen fälldes två av Donalds Trumps närmaste män i rätten för fall som handlar om mutor och korruption. Men trots att Trump bland annat pekas ut som medskyldig till mutbrott av sin tidigare advokat kan han fortfarande sitta lugnt i båten, enligt en USA-expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdagen fann en domstol att Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort gjort sig skyldig till brott på åtta olika åtalspunkter kopplade till bank- och skattebrott. Domen blev livstids fängelse.

Senare samma dag erkände presidentens före detta advokat Michael Cohen att han, på uppmaning av presidenten själv, ska ha betalat ut mutor till den före detta porrstjärnan Stormy Daniels, och ytterligare en kvinna. Tillsammans ska kvinnorna ha tagit emot 280 000 dollar för att hålla tyst om sina affärer med Trump i samband med dennes presidentvalskampanj.

Trumpkritiker menar att domarna kan bli det som får bägaren att rinna över, och att Trump nu står närmare ett riksrättsåtal än någonsin tidigare, och att han därmed skulle kunna bli fråntagen presidentposten.

Expert: Läget oförändrat

Men enligt en USA-expert som Metro varit i kontakt med kommer Trump, trots tisdagens domar, fortfarande att sitta tryggt på presidentposten ett bra tag till.

– Än så länge finns det inte ens något som skulle hålla för ett åtal mot Trump. Att Michael Cohen under ed hävdar att han blivit uppmanad av presidenten själv till att betala de här två kvinnorna i form av mutor är egentligen inget annat än ord. Ord som Trump själv nekar till. Det saknas helt enkelt bevis, säger USA-experten Frida Stranne, som forskar om amerikansk politik.

Därför påverkar inte mellanårsvalet

Tisdagens domar kan komma att påverka utgången av mellanårsvalet till kongressen i november. Då ska samtliga 435 ledamöter i representanthuset väljas igen. Men även om demokraterna skulle få en majoritet där, så är inte heller det nödvändigtvis ett steg närmare Trumps avgång, enligt Frida Stranne.

– Det kan mycket väl bli en demokratisk majoritet i representanthuset. Men även om representanthuset skulle initiera ett riksrättsåtal för att få bort Trump, så är det senaten som ska rösta igenom det. Och i senaten kommer det med all sannolikhet fortfarande att vara en republikansk majoritet även efter mellanårsvalet, säger Stranne, och tillägger:

– Med det sagt så är det värt att påpeka att Trump är mycket kontroversiell och gör saker man kan häpna över. Men man måste hålla sig till ordningen här och se till vad som faktiskt är realistiskt, säger hon.

Skandalerna runt Trump har varit många under åren. Vad krävs egentligen för ett riksrättsåtal?

– Först och främst krävs att det finns tydliga bevis för att Trump gjort något olagligt. Eller att avgörande detaljer kommer fram i den pågående ryssutredningen som gör att demokraterna vill försöka driva ett åtal utifrån hans olämplighet. 

Att det republikanska partiet skulle vända honom ryggen ligger däremot långt borta, menar Stranne.

– De republikanska väljarna stöder Trump närmast villkorslöst just nu och då gör partiet det också, säger hon.

Vad skulle krävas för att Trump själv tröttnar på det han kallar ”häxjakten” och lämnar presidentposten självmant?

– Så länge han har så starkt stöd som han har bland sina kärnväljare så tror jag att han gillar den här rollen. Han lyckas med att bedriva sitt krig mot media och han tycks bli allt varmare i presidentkläderna och med makten presidentposten innebär.

LÄS MER
350 tidningar i gemensam protest mot Trumps mediaattacker

–Samtidigt skulle jag gissa att han, i händelse över att opinionen svänger kraftigt, skulle vara benägen att ändra uppfattning om presidentskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro