ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: De flesta som dör i livmoderhalscancer har struntat i cellprov

Tomas Lundin · 27 Nov 2014
Uppdaterad 27 Maj 2019

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Alamy/Arkiv

Bevisen för att ett enkelt cellprov är bästa sättet att förebygga en plågsam död i livmoderhalscancer är överväldigande. Ändå uteblir 200 000 kvinnor årligen från sin bokade tid.– I stort sett hela dödligheten finns i gruppen som inte kommer, säger Björn Strander, ordförande för den arbetsgrupp som samordnar cellprovtagning​ i landet.

Cancer i livmoderhalsen orsakas av cellförändringar som i sin tur oftast beror på det sexuellt överförbara HPV-viruset. Det enda sättet att upptäcka cellförändringarna är genom ett enkelt cellprov som alla kvinnor mellan 23 och 60 bjuds in till. Ändå uteblir var femte kvinna – men det måste inte vara så.

– Det är mycket slående variationer mellan landsting som är mer eller mindre lyhörda, säger Björn Strander.

I Dalarna är täckningsgraden 90 procent medan den i Uppsala län bara är 65. Skillnaden ligger i vilka insatser som görs.

– Något som vi vet fungerar är upprepade inbjudningar. Det är viktigt att man får en ny inbjudan nästa år om man inte kommer på den första, det får inte gå tre år till nästa inbjudan, säger Björn Strander.

Han understryker också hur viktigt det är att du får en tid direkt i brevlådan, då måste du ta kontakt med vården för att boka om. Det är också viktigt att det är lätt att gå in via datorn och boka om tiden.

– Tyvärr är en del system väldigt krångliga och kräver att du har e-legitimation.

Bland siffrorna över täckningsgrad sticker landstinget i Södermanland ut. Under en treårsperiod har andelen kvinnor som gjort cellprover ökat med runt 15 procent.

En annan viktig del i framgången är att många olika vårdgivare samarbetar för att påminna om cellprovstagning, enligt Ann-Sofi Almqvist, samordningsbarnmorska i Södermanlands läns landsting.. Om du är gravid och går till barnmorskan eller om du ska ordna preventivmedel blir du påmind om cellprovstagning, dessutom har avgiften på 100 kronor tagits bort.

För att nå de kvinnor som man ändå inte kommer i kontakt med har Södermanlands läns landsting satsat hårt på uppsökande verksamhet som är utöver det vanliga.

– Vi har haft reklam på bio och till och med stått vid foajen precis där besökarna köper läsk och popcorn och informerat.

Nu hoppas landstinget kunna få resurser att ringa upp de kvinnor som fortfarande inte har kommit på cellprov. En annan metod är ett självtest för HPV-virus som kan visa om kvinnan bär på viruset och därmed är del av en riskgrupp för livmoderhalscancer.

Utöver den självklara anledningen, att man undviker ett fruktansvärt lidande för kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer, är också varje insats för cellprovtagning en ren vinstaffär för vården.

– I de länder där man inte haft screening är det en av de vanligaste cancerformerna bland kvinnor. Det är mycket lidande och en jättedyr behandling när man väl fått det, säger Ann-Sofi Almqvist.

Trots alla insatser drabbas 400-500 kvinnor i Sverige årligen av livmoderhalscancer och runt 130 dör. Enligt nationellt register för cervixcancerprevention är kvinnor som är vaccinerade dessutom mer benägna att också gå på cellprovstagningen. Sedan 2012 erbjuds flickor i 11-årsåldern gratis vaccin mot HPV. Ann-Sofi Almqvist önskar att också pojkar skulle vaccineras för att ytterligare stoppa smittspridningen.

Samordnaren Björn Strander menar att den uppsökande verksamheten tillsammans med självtest är nyckeln till att nå de kvinnor som inte tar cellprov. Målet är att komma upp i 85 procents täckningsgrad i hela landet – men det går att nå högre.

– På kommunnivå har vi sett att det går att nå 95 procent, så det är full möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro