ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert efter säkerhetsluckan: Byt lösenord

Aron Andersson · 9 Apr 2014
Uppdaterad 10 Apr 2014
Expert efter säkerhetsluckan: Byt lösenord

Expert efter säkerhetsluckan: Byt lösenord Foto: TT


Experter är fortfarande osäkra på hur många som kan ha drabbats av vad som kallas internets största säkerhetslucka någonsin. Men den som använder känsliga tjänster på nätet uppmanas byta lösenord.

klar

Artikellänk är kopierad

– Om man har ett konto på en sajt som man av någon anledning tycker är känslig så kan man byta lösenord där, även om man inte hört att just den sajten skulle vara drabbad, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef på Cert-SE som hanterar och förebygger IT-incidenter och sorterar under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. – Med känsliga sajter menar jag de man själv anser vara viktiga, fortsätter han.

Han är inte ensam med uppmaningen, och flera experter och företag går nu ut med samma råd, skriver BBC.

Säkerhetsluckan ”The heartbleed bug” är så omfattande att det ännu inte finns någon klar bild över hur många som drabbats. Flera sajter har redan täppt igen luckan sedan den avslöjades i måndags men enskilda användare bör ändå inte vänta på en uppmaning från de specifika sajterna innan de byter sitt lösenord. – Om en sajt du använder har drabbats av buggen, och lösenord kommit på drift, så är det inte säkert att den sajten vet om att det har skett, säger Robert Jonsson.

Det gäller särskilt den som använder samma lösenord till flera olika sajter, eftersom det då är större risk att någon av sajterna drabbats av säkerhetsluckan. 

Buggen, som gör det möljigt för hackare att komma åt information som normalt sett är krypterad, har existerat i två år. Men det är fortfarande oklart om den utnyttjats av hackare, och i så fall hur mycket. Under veckan kommer det troligtvis att bli klarare. – Jag tror att man får försöka hålla ögonen öppna om det är så att det kommer ut information. Det är svårt att säga när bilden kommer att klarna, men jag hoppas i slutet av veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro