ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Elpriserna går ner 10 procent i vinter

Martin Schönbeck · 13 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Pernilla van der Capellen tror att ett lägre elpris blir en sporre för att förbruka mindre el.

Pernilla van der Capellen tror att ett lägre elpris blir en sporre för att förbruka mindre el. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Hushåll med rörliga elavtal kan bli vinnarna i vinter. Analytiker: Elpriserna beräknas minska med 10 procent. Villaägare kan spara 1600 per år.

Experter spår lägre elpriser i vinter. Ökad kärnkraft och stora vattenmängder är orsakerna.– Vi har en kärnkraft som går på 50 procent just nu. Enligt plan ska den börja gå på 100 procent i slutet av december, säger Andreas Persson, analytiker på Telge Kraft.

Det i kombination med att elproducenternas vattenmagasin innehåller ovanligt mycket vatten beräknas ge lägre elpriser.– Vi tror på en 10 procentig minskning jämfört med priserna i oktober, säger han.

För att ta del av prissänkningar måste man ha rörligt elavtal. Pernilla Van Der Capellen valde miljöel med rörligt avtal till sin villa. Hon har inga planer på att förändra sin familjs elförbrukning om priset sjunker.– Vi kommer inte att duscha extra länge bara för att det blir billigare. Det blir snarare en sporre att förbruka ännu mindre el, säger hon.

Så kan du sänka kostnaden

– Jämför mellan olika elhandlare och avtalstyper, som fast eller rörligt pris. Där finns stora prisskillnader, säger Tommy Johansson, Energimarknadsinspektionen.

Endast kunder med rörligt avtal får ta del av en eventuell prissänkning. Om man önskar ändra avtal ringer man sin leverantör. För att byta ringer man till den nya leverantören.– Alla uppgifter som krävs för att byta leverantör eller avtal finns på fakturan.

De som säljer el är skyldiga att rapportera in priser till Energimarknadsinspektionen. Priserna sammanställs för att lätt kunna jämföras på elpriskollen.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Schönbeck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro