ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: En av tre jobbar under semestern – vi lider av mejlnarkomani”

Sofia Clason · 31 Jul 2018
Uppdaterad 31 Jul 2018
"Det är individens ansvar att verkligen ta ledigt", säger Helén Vedlé.

"Det är individens ansvar att verkligen ta ledigt", säger Helén Vedlé. Foto: PXhere, Helén Vedlé


En tredjedel av svenskarna jobbar trots att de har semester, visar en ny mätning av Yougov på uppdrag av Metro. Utmattningssyndrom har ökat katastrofalt”, säger stressexperten Helén Vedlé.

klar

Artikellänk är kopierad

Stressexperten Helén Vedlé är inte förvånad över resultatet. Hennes klienter berättar ofta att de jobbar när de egentligen ska ha ledigt, vilket hon ser som ett stort problem.

– Det är väldigt många som inte borde jobba under semestern. Vi ser att sjuktalet och utmattningssyndromen har ökat katastrofalt de senaste åren, säger hon.

Enligt experten behöver vi minst tre veckor sammanhållen semester för att verkligen komma ner i varv. Annars finns risk för stresspåslag, nack-, rygg och huvudvärk, men också flera andra stresskopplade symptom.

”Företagen måste bli tydligare”

Trots det är det många som inte tar vara på lugnet. Mätningen av Yougov visar att varannan som jobbar under semestern svarar på jobbmejl och att 7 av 10 av dem anser att de måste vara tillgängliga för jobbet.

– Jag tror att en av orsakerna är att arbetsplatserna inte har en tydlig policy för vad som ska gälla. Företagen måste bli tydligare om när du ska vara ledig, när du ska vara nåbar och vem som tar över så att du verkligen kan ha semester, säger Helén Vedlé.

Planera för att slippa mejlnarkomanin

Hela 20 procent av svenskarna tillbringar även delar av semestern med att planera inför höstens jobb. Det är en siffra som förvånar Helén Vedlé.

– Min rekommendation är att man planerar hösten innan man går på semestern. Då kan man verkligen koppla av sedan och strunta i mejlen och sådant, säger hon och fortsätter:

– Det är individens ansvar att verkligen ta ledigt. Vi lider av mejlnarkomanin, att vi alltid känner att vi måste läsa och svara på mejl. Det måste vi verkligen komma ur.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro