ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Gallring av sexåringar vansinne

Anders Göransson · 31 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012
– Det finns ingen anledning att dela in sexåringar i bra och mindre bra, säger Helene Marschall, vars son spelar i Hammarbys pojklag -05.

– Det finns ingen anledning att dela in sexåringar i bra och mindre bra, säger Helene Marschall, vars son spelar i Hammarbys pojklag -05. Foto: Andreas H Nilsson


Gallring. Föräldrar till barn i sex- och sjuårsåldern är kritiska till Hammarby fotbolls elitsatsning. – Det känns olustigt, säger en mamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots kritik fortsätter Hammarby fotboll sin elitsatsning i mycket tidig ålder. Vid en ”inventering” som inleds om två veckor ska pojkar födda 2005 – sex eller sju år gamla – få besked om de duger till klubbens elitlag, eller om de väljs bort.

Metro har talat med flera föräldrar som ogillar den tidiga elitsatsningen

– Det känns olustigt. Det finns ingen anledning att dela in sexåringar i bra och mindre bra. I den åldern tycker jag att barn ska spela för att få tillhöra en laggemenskap, ha kul med sina kompisar och ha en bra sysselsättning på fritiden. Inte för att bli proffs i framtiden, säger Helene Marschall, vars son spelar i ett av Hammarbys pojklag -05.

Uttagningen till elitlaget sker vid en särskild träning på Hammarbyhöjdens IP den 12 juni. I den skriftliga kallelsen till pojkarnas föräldrar står att ”inventeringen är obligatorisk och inte frivillig”.

Hammarbys talangchef Johan Lager ser inga problem med den tidiga gallringen.

Men när man är sex–sju år – ska man inte spela för skojs skull då?

– Absolut. Skillnaden är att de som blir uttagna och vill vara med får en välutbildad instruktör i stället för en föräldratränare som gått en kvällskurs. De tränar tre gånger i veckan i stället och de kommer att ha jättekul, säger Hammarbys talangchef Johan Lager.

 Många blir bortvalda. Det kan vara tufft när man liten …?

– Det är 140 stycken som kommer att få det beskedet, så jag vet inte om det är så tufft. Det handlar mer om att några får reda på att de får möjlighet att ta del av en annan utbildning. De flesta fortsätter i sina lag som vanligt. Peter Hassmén, professor i idrottspsykologi vid Umeå universitet, är mycket kritisk till elitsatsningar i så låg ålder som sex och sju år.

– Det är vansinne och kan egentligen bara göra illa och är olämpligt ur sportslig och psykologisk synvinkel.

– Det är så gott som omöjligt att se vilka som blir duktiga på längre sikt i den åldern. De som ratas lär sig tidigt att de inte duger, och risken finns att de lägger av. Du selekterar bort potentiella storspelare tidigt.

Det är heller inget sympatiskt budskap:

– Du lär barnet att det är prestationer som värderas, inte vem du är i övrigt. Och det kan hänga med barnet hela livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro