ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Han kommer smutskasta Sverige

Tina Harr · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011
Medieuppbådet var enormt när Julian Assange anlände till rätten i London i går.

Medieuppbådet var enormt när Julian Assange anlände till rätten i London i går. Foto: Matt Dunham/AP PHOTO


Julian Assanges överklagan avslås – ska utlämnas till Sverige. Kommer enligt uppgift överklaga igen. Metros rättslige expert: Han kommer att göra allt för att förhala processen.

klar

Artikellänk är kopierad

I går beslutade High Court, motsvarande hovrätten, i London att Wikileaks grundare Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Hans argument för att inte bli utlämnad var bland annat att de brott han anklagas för i Sverige – våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång – inte skulle hålla för rättslig prövning i England. Domstolen avfärdade samtliga punkter. Enligt advokaten Claes Borgström, som företräder de två kvinnor som ska ha utsatts för sexbrott av Assange, är den europeiska arresteringsordern tydlig. – Han är häktad av Svea hovrätt misstänkt för bland annat våldtäkt och ska över-lämnas hit, säger Borgström till TT. Assange kommer att överklaga, skriver BBC News. Han har 14 dagar på sig att begära tillstånd för en prövning i Högsta domstolen. – Han kommer att göra allt för att förhala processen och för att smutskasta det svenska rättsväsendet, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

HD beviljar tillståndet Utlämnas inte. Assange överklagar och Högsta domstolen, Supreme Court, beviljar prövningstillstånd – Assange och hans advokater måste kunna hävda att fallet inte är viktigt enbart för Assange, utan också av stort allmänt intresse. Sannolikhet: Mycket låg.Han häktas i Sverige Assange utlämnas och förhörs. Han bedöms vara på sannolika skäl misstänkt för de brott som han anklagas för och häktas i Sverige på vanliga häktningsgrunder, exempelvis att det finns uppenbara risker att han skulle kunna avvika. Sannolikhet: Troligt.Inte tillräckliga bevis Utlämnas och efter förhör kommer man fram till att det inte är ett brott över huvud taget eller att det inte finns tillräckliga bevis och därför lägger ner förundersökningen och även brottsmisstankarna. Sannolikhet: Mindre, kan dock kommat att ske senare.Frihetsberövas inte Utlämnas fortsatt misstänkt och under utredning men av någon anledning kommer han inte att frihetsberövas i Sverige. Sannolikhet: Mindre.  Kommentarer: Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Harr
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro