ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert i halvtid: Så sköter sig regeringen

TT-Metro · 20 Sep 2012
Uppdaterad 20 Sep 2012
Alliansregeringen vid en samling på Harpsund i augusti.

Alliansregeringen vid en samling på Harpsund i augusti. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 12.30 i dag påbörjar finansminister Anders Borg sin promenad till riksdagen för att överlämna regeringens budgetproposition för 2013. 

Flera stora satsningar har redan aviserats, som utspelet om 55 miljarder till infrastruktur. Regeringen är halvvägs in i mandatperioden och i och med att valet nu närmar sig ökar pressen, menar Janne Sundling, Metros politiske expert. 

– För ett år sedan skulle man vara återhållsam, till att nu spendera rätt ordentligt inför valrörelsen. Det är en helt annan inställning nu än för bara ett år sedan, säger Janne Sundling.

En stor del av vallöftena från 2010 har regeringen prickat av, eller åtminstone lagt i en utredning. Men två dyra vallöften återstår att infria: införa ett femte jobbskatteavdrag och höja brytpunkten för när man betalar statlig inkomstskatt. Det är dyra åtgärder, runt 15 miljarder kronor, men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill klara det före nästa val, om finanserna tillåter.

– Det är det stora som är kvar i vårt valmanifest. Det tycker jag, givet att det finns ett utrymme, ska gå före annat, så att vi hedrar det vi sa till väljarna inför valet 2010, säger han till TT. 

I dag befinner sig flera av ministrarna i olika städer för att presentera budgetförslaget för 2013.

– Då kan man tänka sig att det kanske inte är någon nationell nyhet, men lite regionala gottepåsar, säger Janne Sundling. 

SÄMST

Det här har regeringen inte lyckats med:

Svagaste punkten

Arbetslösheten.  Fortsatt hög arbetslöshet är regeringens absolut svagaste punkt. Och de säger själva att det dröjer tills det vänder.

Många drabbas

Sjukförsäkringarna.  Allt för många råkar illa ut och faller mellan stolarna.  Och får okänsliga svar från  regeringen och myndig-heterna.

Ökande problem

Storstadsfrågorna.  Bostadsköerna växer, kollektivtrafiken är överfull och förortsproblemen bara ökar.

Tålamodet tryter

Regeringströtthet.  Tage Erlander satt i 23 år, Göran Persson i 10, men Reinfeldt tycks tyngd och trött efter sex år som statsminister. 

Och väljarna har allt kortare tålamod.

Ingen effekt

Sänkta krogmomsen.  Skulle ge fler jobb och lägre priser. De flesta har sett varken eller.

Källa: Janne Sundling

BÄST

Det här har regeringen lyckats med:

Borg hyllas

Sveriges ekonomi. Stabila finanser när det skakar i stora delar av Europa. Anders Borg hyllas av ekonomer och politiska motståndare.

Mer kvar av lönen

Sänkta skatter. Jobbskatteavdrag har gett dem som jobbar mer kvar och låser S till att inte höja skatterna.

Ingen splittring

Alliansen håller ihop – än så länge. Ingen borgerlig regering har suttit längre sedan 1900. Men nu bävar KD och C för fyraprocentsgränsen och vill markera egenart.

SD blev inget kaos

Inget riksdagskaos. På valnatten pratade alla om vilket kaos de kunde bli med SD som vågmästare. Av det har lite eller inget märkts.

Björklund tog över

Skolfrågorna. Regeringen och Jan Björklund har lagt beslag på frågorna, fast det tar lång tid innan väljarna ser några resultat i barnens skola.

Källa: Janne Sundling

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro