ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Ikea fjäskar för regimen

metro · 1 Okt 2012
Uppdaterad 1 Okt 2012

Ikea fjäskar för den saudiska regimen och går längre än vad som krävs när de tar bort alla bilder på kvinnor i sin katalog i Saudiarabien. Det säger Bahrainfödde Abdulhadi Khalaf, lektor i Sociologi vid Lunds universitet och expert på arabiska halvön och mellanöstern till Metro. Nedan: Exempel på kvinnor i dagstidningar i Saudiarabien.

klar

Artikellänk är kopierad

– Kvinnobilder är inte förbjudna i Saudiska tidningar. Det finns till och med kvinnliga hallåor i saudisk tv. Kvinnor syns i tidningar och tv. Det finns en stor mängd kvinnliga poeter och författare som är kontroversiella och kända där, säger han.

Varför gör de så här då? För att kunna tjäna pengar på marknaden där?– Ja det är bara det. Att fjäska är kanske inte rätt ord, men det är det de gör. Jag tror att Ikea har gjort en "overkill". De har gått över gränsen för att vara tillmötesgående. 

Läsare som bott i Saudiarabien har hört av sig och sagt att det händer att tidningar som säljs där censureras manuellt. Exempelvis att man målar över nakna ben eller armar med tuschpenna?– Det händer. Men vanliga bilder som brukar vara i Metro eller i Ikeakatalogen skulle ingen i Saudiarabien, som ändå har en rätt så obehaglig censur, måla över. Vad kan hända Ikea om de skulle publicera bilder som inte anses lämpliga?– Det värsta är att man får en påminnelse. Kanske kan de dra in katalogen. Men Saudiarabien har intresse av att visa upp sig som en inom citationstecken normal stat och inte så hård som den egentligen är.

De skulle kunna ge ut sin vanliga katalog alltså?– Jag misstänker att det inte finns något formellt krav utan att Ikea har åtagits sig att vara "snällare än vanligt".

Foto: Jennifer Lopez på den Saudiska dagstidnignen Al-Riyads webb.
Foto: Förstasidan på dagstidningen Albilads pappersupplaga. En kvinna högst upp på förstasidan.
Foto: Alriyadh har även en bild på skådespelaren Anne Hathaway, där underkläderna skymtar genom blusen. Ikea har valt att inte ha några kvinnor alls i sin katalog, vilket enligt Mellanöster-experten Abdulhadi Khalaf är för att gå landets regim tillmötes.
klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro