ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: IS får in 43 miljoner kronor om dagen

Åsa Larsson · 22 Sep 2014
Uppdaterad 22 Sep 2014
Flyktingarna vid den turkiska gränsen.

Flyktingarna vid den turkiska gränsen. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici


En kurdisk underrättelsechef uppskattar att terrorgruppen Islamiska staten, som nu styr stora områden i Irak och Syrien, knappast kommer att få slut på pengar. "De genererar omkring 43 miljoner kronor om dagen", berättar Masrour Barzani för det amerikanska tv-programmet CBS 60 minutes.

klar

Artikellänk är kopierad

Masrour Barzani, chef för kurdernas underrättelseverksamhet, intervjuas i tv-programmet på grund av sina expertkunskaper om terrorgruppen.

Barzani uppskattar att IS har omkring 40 000 krigare som slåss i Irak och Syrien. Enligt honom har de hjälp av cirka 100 000 människor, som antingen vill hjälpa eller gör det av rädsla.

CBS frågar honom om var Islamiska staten får sina pengar från.

– De genererar sina egna intäkter. Och baserat på den information som vi har så genererar de motsvarande 43 miljoner kronor om dagen på att sälja olja och spannmål, att beskatta folk, kräva lösesummor och så får de fortfarande donationer. Många människor som tror på de här extremistiska ideologierna upplever att det är deras skyldighet att donera pengar till den här organisationen, säger Masrour Barzani.

Och varifrån kommer donationerna?

– Olika länder, faktiskt.

I gulfländerna?

– Några av gulfländerna.

Sex miljoner dollar om dagen? Det kommer att låta dem hålla på i evigheter.

– Om de inte stoppas.

IS håller stora områden i Irak och Syrien i ett skräckvälde. I helgen har stora flyktingströmmar rört sig över gränsen till Turkiet sedan IS-styrkor närmat sig Ain al-Arab i norra Syrien. Staden är för kurder känd som Kobane.

– De (IS) sade i moskéerna att de skulle döda alla kurder mellan 7 och 77 års ålder. Vi samlade ihop våra saker och flydde omedelbart, sade flyktingen Sabah Basravi till nyhetsbyrån AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro