ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Krim praktiskt sett i Rysslands händer

TT · 2 Mar 2014
Uppdaterad 2 Mar 2014

I diplomatkretsar finns en uppfattning att Krim är förlorat för Ukraina och att ansträngningarna i stället bör fokuseras på att förmå Ryssland att inte gå in i östra Ukraina.

klar

Artikellänk är kopierad

En rysk konvoj rör sig från Sevastopol till Simferopol på Krimhalvön.
En rysk konvoj rör sig från Sevastopol till Simferopol på Krimhalvön.Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

– Ryssland har en marionettregering på plats. Man har flygplatserna och personal på plats. Så i praktiken är Krim i Rysslands händer, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) .

– Östra Ukraina blir en annan femma. Där finns en pro-rysk befolkning men det kan vara så att Ryssland överskattar den betydelsen. De etniska ryssarna är inte i majoritet där som på Krim.

Krim är avgränsat och hänger ihop med Ukraina bara med en liten landtunga, vilket är nog så viktigt eftersom elförsörjningen kommer från södra Ukraina.

Därför kan det vara av ryskt intresse att även kontrollera dessa delar av Ukraina för strömförsörjningens skull, resonerar Jakob Hedenskog.

Vilken framtida status får Krim?

– Svårt att spekulera kring, men någon form av autonom status.

– Men västmakterna kommer aldrig att erkänna att Ryssland bara går in och tar Krim. Det här kommer att vara en stor stötesten för lång tid framöver.

Rysslands agerande på Krim innebär inte en ny doktrin om att "skydda ryssar" oavsett i vilket land de bor i, menar Jakob Hedenskog.

– Den lagstiftningen tillkom redan efter Georgienkriget 2008 då Ryssland gick in i Sydossetien och Abchazien. Det var ett sätt att legitimera det som i praktiken redan hade varit en policy, säger han till TT.

Rysketnisk befolkning finns i bland annat EU-länderna Estland, Lettland och Litauen. Där råder nu oro för säkerheten.

–Till skillnad mot Ukraina är de Natomedlemmar. Ukraina har inga sådana säkerhetsgarantier, påpekar Jakob Hedenskog.

Majoriteten av dem som kallas etniska ryssar på Krim är ukrainska medborgare, berättar Jakob Hedenskog:

– Ukraina erkänner inte dubbla medborgarskap.

Sedan finns det ett antal ryska medborgare på Krim, till exempel tjänstgörande personal på den stora ryska marinbasen och pensionerade ryska militärer med familjer som stannat kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro