ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Man vill straffa någon”

Stefan Wahlberg · 4 Mar 2014
Uppdaterad 4 Mar 2014

– Detta är verkligen bedövligt och förstör så oerhört mycket för dem som verkligen har blivit utsatta för brott. Det sänker ju trovärdigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Åsgård.
Ulf Åsgård.Foto: TT

Det säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus i Stockholm, om kvinnor som ljuger om att de har blivit våldtagna eller misshandlade.

– Jag har själv stött på det när jag arbetade som polis och det här är oftast människor som mår dåligt.►LÄS MER: 16-åring anmälde påhittad våldtäkt

Rättsläkarna kan ju dock ofta avslöja när till exempel skador har orsakats av personen själv. Ann Isaksson pekar också på effekterna för de män som råkar ut för falska anmälningar. – Det är på många sätt lika allvarligt att felaktigt anklaga någon för brott som att begå själva brottet. Det är verkligen inte roligt att bli oskyldigt häktad för till exempel våldtäkt.

Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofilering, säger att den här typen av anmälningar är ”relativt ovanliga”. – De som gör så här har ofta en besvärlig livssituation och behöver hjälp. Olycklig kärlek eller ett behov av att få uppmärksamhet kan bli till ett inre tvång. – Vissa anser sig illa behandlade eller har blivit utsatta för brott men inte fått den upprättelse som de borde ha fått. Om de inte har blivit trodda tidigare så kan den frustrationen till och med driva dem till att skada sig själva för att uppnå sitt syfte. – I vissa fall handlar det om hämnd, att man vill straffa någon som man inte kommer åt på annat sätt. Detta kan också handla om en person som man anser bär ansvaret för sin egen livssituation och vill bestraffa.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro