ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Minst 20 års straffarbete för svenskarna

Anna Andersson/ Christoffer Röstlund Jonsson/ TT · 8 Sep 2011
Uppdaterad 8 Sep 2011
Martin Schibbye och Johan Persson skadades när de greps den 1 juli tillsammans med ONLF-rebeller i konfliktregionen Ogaden, som är stängd för journalister. De har erkänt att de tagit sig in olagligt i Etiopien, men förnekar terroristbrott. Enligt etiopiska justitiedepartementet väntas de ställas inför domstol den 17 oktober.

Martin Schibbye och Johan Persson skadades när de greps den 1 juli tillsammans med ONLF-rebeller i konfliktregionen Ogaden, som är stängd för journalister. De har erkänt att de tagit sig in olagligt i Etiopien, men förnekar terroristbrott. Enligt etiopiska justitiedepartementet väntas de ställas inför domstol den 17 oktober. Foto: Scanpix


De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson åtalas för terrorbrott och illegal inresa i Etiopien. Oväntat besked för Johans familj. Svenska UD är oroade.

klar

Artikellänk är kopierad

De två fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye, 30, och Johan Persson, 29, har åtalats för terrorbrott och illegal inresa i landet. För Johans familj i Kungälv var beskedet oväntat. – Ja, vi blev förvånade. Vi har ju haft väldigt mycket kontakt med UD och ambassaden och stämningen har ju varit positiv till att de skulle släppas innan det blev något åtal, säger pappa Kjell Persson till Metro. – Tankarna går givetvis till Johan och Martin, det är ju de som sitter där nere, säger Kjell. Det var i tisdags som de två svenska journalisterna stod inför domstol, bekräftade regeringstalesmannen Shimeles Kemal för nyhetsbyrån Bloomberg. De åtalades för illegalt inträde samt terroristbrott. – De har tagit sig in i landet med ett gäng terrorister. De har till och med fått vapenträning. Deras aktivitet är lite mer än bara journalistisk aktivitet. Åtalet ska nu analyseras tillsammans med etiopiska advokater, säger svenska utrikesdepartementet (UD). "De två svenska journalisterna har hela tiden hävdat att de var där på ett journalistiskt uppdrag och vi har inte haft anledning att ifrågasätta detta. Mot den bakgrunden känns det oroande att saken ska ha gått till åtal", kommenterar kabinettssekreterare Frank Belfrage på UD.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sitter fängslade i Etiopien, åtalas nu för att ”understödja terrorism”. Rättegången inleds den 17 oktober. Duon åtalas tillsammans med två separatister som greps vid samma tillfälle. – Att svenskarna ställs inför rätta samtidigt som rebeller som skjutit mot militären, är försvårande, säger professor Kjetil Tronvoll. Han är expert på landets lagstiftning, och säger att när en formell juridisk process inletts blir det svårt med en diplomatisk lösning. – Nu är det upp till en etiopisk domare, inte utrikesdepartementet. Och bevisen talar mot dem. Jag tror inte att de kommer att släppas. Dödsstraff finns på straffskalan, men det är betydligt troligare att Schibbye och Persson döms till minst 20 års straffarbete. – Ett rimligt scenario är att de får sitta ett år för att visa ånger, och sedan benådas av presidenten.    Christoffer Röstlund Jonsson

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Andersson/ Christoffer Röstlund Jonsson/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro