ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Mobil betalning en säkerhetsrisk

Karolina Skoglund · 20 Jan 2013
Uppdaterad 21 Jan 2013
Om du ska betala med mobiltelefonen på Hemköp registrerar du dig först för ett fakturakonto, sedan laddar du ner en  app och skannar QR-koden som finns vid kassan, därefter får du ett kvitto i mobilen. Kassachefen Tiina Koivisto kan bara  komma på en nackdel med systemet: – Det kan bli knepigt om det inte finns någon täckning i butiken. Men det är inget  problem vi har i den här, säger hon. 

Om du ska betala med mobiltelefonen på Hemköp registrerar du dig först för ett fakturakonto, sedan laddar du ner en  app och skannar QR-koden som finns vid kassan, därefter får du ett kvitto i mobilen. Kassachefen Tiina Koivisto kan bara  komma på en nackdel med systemet: – Det kan bli knepigt om det inte finns någon täckning i butiken. Men det är inget  problem vi har i den här, säger hon.  Foto: Urban Brådhe


Mobiltelefonen som betalningsmedel är definitivt här för att stanna. Men det finns ännu många oklarheter – säkerhet är en av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Skånetrafiken har alla uppmanat sina tidigare sms-resenärer att bli kunder hos Wywallet, Siba erbjuder mobilbetalning via nätet och snart kan man betala matkassen med hjälp av en QR-kod i Hemköps alla butiker. 

Men enligt KTH:s docent Niklas Arvidsson, som forskar om betalningssystem, kan det finnas säkerhetsbrister i betalningen med mobiltelefoner. Framför allt eftersom tjänsten är kopplad till användarens kontokort och därmed direkt till dina pengar. 

– Det är i inledningsskedet och därmed otestat i större skala. Vi vet till exempel att mobiltelefoner inte är lika säkert som datorer. Det kan finnas en risk att mobilen blir ”hackad”, säger han.

– Utöver den tekniska säkerheten finns det frågetecken om vad som händer om man till exempel tappar bort telefonen.

De stora fördelarna, menar han, är att betalsystemet kan ersätta kontanter på platser som tidigare inte kunnat erbjuda digital betalning, som vid torghandel. 

– Huvudtanken är ju också att den ska bli ett alternativ till kontantbetalning, vilket minskar rånrisken. 

Snart har Hemköps alla butiker öppnat upp för möjligheten att betala med sin mobiltelefon. Något som välkomnas starkt av kassachefen Tiina Koivisto.

– Det går så extremt mycket fortare märker jag. Kunderna har redan loggat in när de kommer fram till kassan och då är det bara att skanna, säger hon.

Enligt henne är Hemköp först på marknaden i sin kategori med denna betallösning. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro