ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert om fördomar om islam: Folk är ganska faktaresistenta

Åsa Larsson · 15 Mar 2016
Uppdaterad 5 Apr 2017
Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet.

Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg


Flyktingströmmen från Mellanöstern har gjort att svenskar intresserat sig mer för islam – flera föreställningar är dock felaktiga, menar en expert som Metro pratat med.

klar

Artikellänk är kopierad

Intresset för muslimer har ökat stadigt sedan slutet av 70-talet – men den uppåtgående kurvan har inte inneburit att folk vet mer om islam, enligt Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det har i stället bildats ett antal stereotyper. Den främsta är att islam är farligt, islam är lika med terrorism, säger Åke Sander till Metro.

I samband med att fler flyktingar från Mellanöstern sökt sig till Europa så har en hel del fördomar om islam fått fäste bland debattörer och i invandringsfientliga Facebook-grupper.

►KOLUMN: Den arge muslimen är en mediekliché

Ett exempel är konspirationsteorin ”Eurabia”, som bygger på idén om att muslimer håller på att ta över Europa.

– Den här idén bygger på tre delar: att islam är en agent i sig och att islam är ute efter att ta över världen. Två, att alla muslimer styrs av det här islam. Alltså att trevliga och snälla muslimer bara är det för att de är tvungna och så fort de får chansen att expandera så blir de fundamentalister. Och det tredje är att de skulle föda många barn och de då enligt demografiska data skulle bli i majoritet inom en 30–40 år.

Idén fördes bland annat fram av Jimmie Åkesson i en debattartikel 2009 och massmördaren Anders Behring Breivik tog upp Eurabia-idén i sitt ”manifest”.

Så hur ligger det till med exempelvis föreställningen att muslimer kommer att vara i majoritet i Europa om 30–40 år?

– Den är helt fel. För att visa det krävs det att vi går in och tittar på verklig demografi, och det är folk inte beredda att lyssna på. Folk är ganska faktaresistenta, säger Sander.

►LÄS MER: Muslimska världen går samman – fördömer attackerna i Paris

Enligt honom överdrivs fertilitetsmönstrena i den islamofoba diskussionen och det som påverkar är en traditionell livsstil, något som gradvis försvinner i det nya landet.

– Migranter, muslimska eller andra, anpassar sina födelsemönster inom två–tre generationer. Födelsemönstren har mycket mer att göra med ekonomi och vem man är i samhället.

I Sverige finns det folk som inte är utbildade i ämnet som uttalar sig tvärsäkert om det som står i koranen – vad tänker du om det?

– Ja, ju mindre man vet desto starkare är ens åsikter. Om du tar koranen och rycker loss ett antal saker ur den så kan du hitta påståenden som är helt horribla, men det kan du göra med bibeln också.

►LÄS MER: De läser upp ”Koranverser” – folk i chock när det visar sig vara Bibeln

Det finns ett påstående om en regel som är man inte behöver säga sanningen för att rädda livet på sig.

– Det är i huvudsak inom shia-islam som det används. Sedan 800-talet har det varit konflikt mellan sunni och shia och shia har varit en minoritetsgrupp och ganska jagad. Så det finns en hadith som säger att man inte behöver tala om att man är shiamuslim. Men det är ju ingen allmän regel eller argument för att du får lov att ljuga om allt och alla.

En föreställning finns att islam påtvingas folk i större utsträckning än andra religioner – hur är det med den?

– I mångas tolkning av islamsk lag så är det förbjudet för en muslim att lämna islam, så i den bemärkelsen är det påtvingat, ja.

– Men folk tänker sig att islam genom historien konverterat folk med svärd. Och det är något som är helt fel. De första 300 åren var det snarare så att man inte ville att folk i de erövrade länderna skulle bli muslimer. Jämför man erövringar som gjorts i namn av religion, till exempel katolicismen i Latinamerika, så är den muslimska niten att konvertera inte större än andras.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro