ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert om koldioxid-utsläppen: Svenskar lever långt över vad som är hållbart”

Annica Ögren · 2 Nov 2018
Uppdaterad 2 Nov 2018
Sverige behöver gå i bräschen för att råda bot på utsläppen som hotar planeten trots att landet är litet, enligt flera miljöexperter.

Sverige behöver gå i bräschen för att råda bot på utsläppen som hotar planeten trots att landet är litet, enligt flera miljöexperter. Foto: Alamy, IBL


Hur mycket koldioxid släpper vi ut egentligen och spelar det någon roll om Sverige minskar utsläppen? Tre klimatexperter svarar på frågan om Sveriges roll i att minska utsläppen i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Äta mindre kött, flyga mindre, använda mindre vatten… Det finns många tips på vad man ska göra för att minska sin klimatpåverkan, men när man tittar på hur det ser ut i resten av världen är det lätt att ställa sig frågan: Vad spelar det för roll vad vi gör i lilla Sverige?

Litet land – stor förebild

Nina Kirchner är och docent i glaciologi vid Stockholms universitet. Hon menar att trots att Sverige är ett litet land, spelar det stor roll vad Sverige gör på den internationella arenan som förebild och som medlem i EU, som väger tungt i de internationella klimatförhandlingarna.föreståndare för Bolincentret för klimatforskning 

– Sverige har alltid varit en förebild i klimatfrågor. Så det vi gör spelar roll för att inspirera, uppmuntra och visa att vi kan, säger hon och fortsätter:

– I Sverige gör vi mycket som är bra, men svenskar lever faktiskt långt över vad som är hållbart. Om hela världen levde som vi skulle klimat- och miljöproblemen i världen vara mycket större. Klimatforskningen är tydlig med att vi behöver minska världens utsläpp till nära noll för att nå Parisavtalet – och det gäller såklart även oss svenskar.

Miljöaktivister utklädda till isbjörnar i samband med toppmötet som ledde till parisavtalet i december 2015. Foto: Getty Images
Miljöaktivister utklädda till isbjörnar i samband med toppmötet som ledde till parisavtalet i december 2015. Foto: Getty Images
pil
Parisavtalet

Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som förhandlades fram under det globala klimattoppmötet i Paris december 2015. Klimatuppvärmningen på jorden är, enligt klimatologerna, i hög grad en effekt av förbränningen av fossila bränslen – olja, kol, gas.

Parisavtalet innebär ett försök av jordens länder att kraftigt minska denna förbränning.

Målet är att uppvärmningen ska begränsas till ”klart under” två grader Celsius. Nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll under andra delen av det här århundradet.

I juni 2017 beslöt USA:s president Donald Trump att bryta den internationella överenskommelsen för att rädda klimatet. Han motiverade beslutet med att Parisavtalet missgynnar det amerikanska folket.

I Sverige har vi få antal invånare om man jämför med andra länder som exempelvis Kina eller Indien. Vid en jämförelse mellan dessa länder visar Världsbankens statistik att vi i Sverige står för en relativt liten andel av de totala globala utsläppen i världen. Sveriges totala utsläpp (2014) ligger på drygt 43, 4 miljoner ton medan Kinas utsläpp ligger på nästan 10,3 miljarder ton.

Men om man i stället jämför länderna i diagrammets totala utsläpp fördelat på varje individ, så ser resultatet betydligt annorlunda ut.

I jämförelsen har vi med stora jättar som Kina, USA, Ryssland och Indien samt vårt grannland Norge, men även länder som sett till befolkningsmängd är lika Sverige, som Kuba och Jordanien.

Sett till koldioxidutsläpp per individ hamnar USA i topp i jämförelse med de andra länderna i diagrammet, med 16,49 ton utsläpp per individ och år (2014). Sverige hamnar i en sådan sammanställning långt över inte bara Indien, utan även Kuba och Jordanien som har likvärdig befolkningsmängd som Sverige. Hur Sverige står sig i förhållande till alla andra länder i världen, i statistiken, kan du själv se genom att besöka Världsbanken.

Sverige har skrivit på Parisavtalet från 2015 och förväntas därmed ha en ambitiös plan för att minska utsläppen av växthusgaser. Rika länder förutsätts här gå före och sätta så kallade ”economy-wide targets”, det vill säga att hela ekonomin ska ingå och inte bara enskilda sektorer.

Sverige förväntas driva innovationen

Johan Kuylenstierna, vice ordförande i klimatpolitiska rådet, tycker därför att det är viktigt att Sverige inte minskar ambitionerna för det klimatramverk som riksdagen satt.

–  Världen står inför enorma investeringar inom energi, stadsutveckling, industriproduktion, jordbruk och så vidare. Företag som kan tillhandahålla lösningar blir vinnare. Sverige har ett starkt och innovationsdrivet näringsliv, säger han och fortsätter:

– Om Scania och Volvo kan erbjuda lösningar för elektrifierade transportsystem, Svensk stålindustri kan erbjuda ”fossilfritt stål”, H&M och Ikea bidra med hållbara konsumentprodukter, då bidrar vi som land med enormt mycket större utsläppsminskningar än om vi investerar några hundra miljoner i olika ”klimatprojekt”.

Dyrare minska utsläppen i Sverige

Även Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, instämmer i bilden av att Sverige bär ett ansvar och behövs som föregångsland när det gäller att minska koldioxidutsläppen.

– Sverige har världens mest ambitiösa klimatpolitik med målet att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045. Man kan argumentera med att satsningar kunde göras i andra länder där det är billigare att minska utsläppen än i Sverige. Trots det är det viktigt att vi i Sverige jobbar mot vårt mål då det faktiskt behövs föregångsländer som visar vägen, säger han och fortsätter:

– Om inte ens ett av världens rikaste länder kan klara av omställningen så är min personliga uppfattning att det blir svårare motivera omställningen i andra länder med mer begränsade resurser.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro