ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert om nyvalet: Högt spel för alla

TT · 3 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014
Statsminister Stefan Löfven och moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra. 

Statsminister Stefan Löfven och moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.  Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nyvalet i mars blir ett spel med mycket hög riskpremie för alla partier, bedömer en statsvetarprofessor. Alliansen siktar på att återta makten och Moderaterna skyndar på sitt partiledarval.

Senast Sverige hade extra val var 1958. Orsaken var att Socialdemokraterna inte hade majoritet i riksdagens andrakammare för att få igenom ett beslut om ATP.

– Det var på en sakfråga, visserligen mycket viktig, men nu handlar det om en hel budget så det är ett extra val (nyval) på en mer allvarlig grund, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och talar om en unik situation i svensk modern politisk historia.

Finns det något parti som kan se fram mot det extra valet med tillförsikt?

– Nej, absolut inte. Det är en jättegambling för alla. De flesta partier gjorde ett dåligt val.

I väntan på nyvalet får Stefan Löfven administrera Alliansens budget. Det innebär till exempel att det inte blir sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för höginkomsttagare vid årsskiftet. Det blir inte heller någon höjd a-kassa. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga blir kvar. Skolan kan dock räkna med mer pengar.

Alliansledarna hävdar att de är "taggade" inför extra valet, även om intresset för ett sådant var svagt bara för några veckor sedan. De kallar Löfvens månader vid makten för ett "haveri".

– Vi har fått rätt budget, men vi har fortfarande fel regering, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Allianspartierna går nu åter till val som ett enat regeringsalternativ. Men frågan är hur rustade de är. Alliansen kunde på sin presskonferens inte svara på vem som är dess statsministerkandidat. De väntar på att en ny Moderatledare ska utses efter Fredrik Reinfeldt, sannolikt Kinberg Batra. Partiledningen ska nu försöka tidigarelägga partikongressen som ska välja ny ledare, från den 7 mars till den 10 januari.

Dessutom måste Alliansen ta fram nya politiska förslag, uppger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Hans parti balanserar på riksdagens fyra procents-spärr i opinionsmätningarna. Hägglund ser också en risk för att det extra valet kanske inte löser problemen med en svag minoritetsregering. Alliansledarna är öppna för att förhandla fram en överenskommelse mellan blocken som ska underlätta för framtida regeringar att styra Sverige.

Sverigedemokraterna hävdar att de står väl rustade inför en ny valrörelse, även om deras partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven. Det är oklart om han är tillbaka till valrörelsen.

Partiet har dock strategin klar.

– SD vill att valet ska bli en folkomröstning om invandring, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.

Statsminister Löfven lämnade beskedet om extra val sedan riksdagen röstat ned budgeten med siffrorna 182—152 och i stället antagit Alliansens. Tonen var hård mot oppositionen. Löfven anklagade Alliansen och Sverigedemokraterna för att ha skapat ett allvarligt läge i svensk politik.

– Jag tänker inte stillatigande acceptera det som nu sker på högersidan, säger han.

– Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke.

Regeringen kommer nu att utlysa extra val som ska hållas den 22 mars. Tidigare går det inte av praktiska skäl, hävdar Löfven.

S och MP kommer att gå till val på politiken i den budget som blev nedröstad i riksdagen.

– Det finns en sak som tyder på att vi kan få ihop en majoritet — vår politik, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Det kommer att vara ett val mellan oss som vill modernisera Sverige och de som inte klarar av att se Sveriges verkliga problem.

Regeringens nedröstade budget har förhandlats fram med Vänsterpartiet. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ser en risk för att S och MP nu vänder sig högerut, men tycker ändå att det är rätt att utlysa extra val.

– Det blev ett ohållbart läge, säger han.

Måste regera med Alliansens budget

Efter det att regeringens budget i går röstats ner till förmån för Alliansens måste nu riksdagens utskott starta om arbetet med nästa års budget för att göra verklighet av allianspartiernas förslag.

Alliansens budget måste göras till politik som Sverige ska styras efter från nyår och fram till extravalet i slutet av mars.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro