ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert om Pust: Byråkratin har flyttat in i it-systemen

Leif Oldenburg · 20 Feb 2014
Uppdaterad 20 Feb 2014

Byråkrater med dammiga portföljer syns inte längre – men de lever. Byråkratin har flyttat in i it-systemen som blir omöjliga att hantera för vanliga anställda, hävdar en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Skrotningen av byråkratiska system äör på väg bort tror experten.
Skrotningen av byråkratiska system äör på väg bort tror experten.Foto: Scanpix

Poliser som sitter framför datorn i stället för att bekämpa brottslighet. Köer som växer i väntrummen samtidigt som husläkarna kämpar med det digitala remisssystemet. Elever som inte ens lyckas logga in i skolans nya, hypermoderna datasystem.

Polisens skrotning av det digitala rapportsystemet Pust är bara början, tror informationsarkitekten Jonas Söderström som skrivit boken ”Jävla skitsystem!”.

– Skrotningen av Pust är ett genombrott. Användarna av systemet sa ifrån och fick rätt. Lärare, läkare, elever och föräldrar borde också engagera sig och göra samma sak, säger Jonas Söderström.

Han är inte på något sätt it-fientlig men anser att stora, komplexa system ofta bygger in fler problem än de löser. Den gamla byråkratin flyttas in i systemen samtidigt som användarna glöms bort.

– Pust är ett utmärkt exempel. En av anledningarna till att systemet infördes var att man ville minska förvaltningskostnaderna. Det var säkert bra, men samtidigt glömde man bort kärnverksamheten, det vardagliga polisarbetet.

Han jämför med kommersiella system som exempelvis Facebook.

– Är systemet krångligt så väljer användaren bort det. Det fungerar inte med de påtvingade system som finns inom exempelvis sjukvård, polis och skola.

Jonas Söderström citerar den bortgångne it-gurun Steve Jobs som sammanfattade sin digitala gärning så här:

– Jag är inte stoltast över det vi har skapat utan över det vi tog bort.

Läs också: Polisens skrotar kritiserat it-system

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro