ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert om Trump: Retoriken värre än under kalla kriget

Filip Joelsson · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Donald Trump går till attack mot Ryssland i ett nytt inlägg på Twitter.

Donald Trump går till attack mot Ryssland i ett nytt inlägg på Twitter. Foto: Getty/Twitter


USA:s president Donald Trump varnar Ryssland i ett inlägg på Twitter. "Gör er redo för missiler, för de kommer att komma", skriver presidenten. "Uttalandet strider mot FN-stadgarna", menar Folkrättsjuristen Ove Bring.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trump går till attack mot Ryssland i ett nytt inlägg på Twitter. I inlägget, som är ett svar på Rysslands tidigare utspel om att de kommer att skjuta ned missiler som skjuts mot syriskt territorium, menar Trump att ryssarna får förbereda sig på en attack i Syrien.

”Ryssland lovar att skjuta ned alla missiler som avfyras mot Syrien. Gör er redo Ryssland, för de kommer att komma, bra, nya och ”smarta”! Ni borde inte vara partners med ett gas-dödande djur som dödar människor och njuter av det”, skriver presidenten på Twitter.

Utspelet kommer efter den misstänkta kemvapenattacken i syriska Douma, där minst 42 människor dog. Flera länder beskyller president Bashar al-Assads regim för attacken, och Trump har tidigare hotat Syrien med att landet kommer att få ”betala ett högt pris” för attacken.

Folkrättsexperten Ove Bring, som tidigare bland annat varit folkrättsrådgivare för utrikesdepartementet, menar att Trumps uttalande är problematisk.

– Trump bör inte hota andra länder med våldsåtgärder. Det strider mot FN-stadgarna att han ensidigt, som föreståndare för stormakten USA, hotar med våld. Det kan man inte göra utan att FN:s säkerhetsråd stödjer det, och det kommer inte att ske, säger Ove Bring.

Ove Bring menar att Trumps ordkrig är allvarligt eftersom det hotar att eskalera en redan pågående kris, men menar samtidigt att risken för att ord övergår i handling är relativt liten.

– Jag tror att det är mycket luft och retorik och pompösa uttalanden, men det är samtidigt svårt att säga. Inte ens under kalla kriget såg vi den här typen av ordväxlingar mellan ledare för stormakter, men då var läget betydligt allvarligare än det är i dag av andra anledningar.

Vad skulle kunna hända om USA faktiskt skjuter en missil mot Syrien, och Ryssland skjuter ner den?

– Även om det skulle gå så långt, så tror jag inte att det ligger i någons intresse att ta konflikten utanför Syrien. Det behöver inte innebära ett tredje värdskrig. Min subjektiva bedömning är att parterna förmodligen skulle stanna vid en skottutväxling i Syrien. Jag kan inte föreställa mig att någon av dem är så vansinniga att de fortsätter en utväxling utanför syriskt terrotorium. Då är man självmordsbenägen, säger Ove Bring.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro