ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: På väg in i ett nytt kallt krig

TT · 8 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Georgien tar en allvarlig risk när man utmanar Ryssland för att återta Sydossetien. Samtidigt är konflikten nödvändig om inte landet ska splittras.

- Det här är en stor kris för hela Georgien, säger Rysslandskännaren Kristian Gerner.

Den våldsamma utvecklingen mellan Georgien och Sydossetien handlar om Georgiens identitet som stat, förklarar Gerner, professor i historia. Georgien består av autonoma regioner och att förlora en av dem kan få svåra följder.

- Det finns ett dominotänkande. Om man tappar Sydossetien kommer förlusten av Abchazien också att bekräftas och sedan på sätt och vis även Adzjarien.

Men att sätta sig upp mot Ryssland är farligt, och president Micheil Saakasjvili spelar ett högt spel när han litar på USA:s stöd. Han riskerar också att distansera Georgien från Europa och försvåra arbetet mot ett Natomedlemskap.

- Saakasjvili har valt att med våldsamma medel försvara Georgien som territorium. Annars kan hela landet gå förlorat — det är nog hans dramatiska slutsats, säger Gerner.

Gerner tror att Ryssland är berett på strid för att skydda utbrytarrepubliken.

- Det här är stormakten Ryssland som utmanas och vill visa att man kan försvara sina bundsförvanter.

Att Georgien ska driva ut Ryssland ur Sydossetien är osannolikt. I stället tror Gerner att konflikten i längden leder till ökad rysk kontroll över landet.

- Det här kommer att bidra till att vi är på väg in i ett nytt kallt krig. Den internationella uppdelningen är kristallklar. På Georgiens sida finns USA och på den andra sidan står Ryssland.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro