ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Räntan ligger still

Josefin Svenberg · 6 Sep 2011
Uppdaterad 6 Sep 2011
Riksbankschefen  Stefan Ingves. Riksbankschefen Stefan Ingves.

Riksbankschefen Stefan Ingves. Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Gustav Mårtensson /ALL OVER PRESS


I dag beslutar Riksbanken om reporäntan. Det här talar för och emot en höjning. Professor: Mest sannolikt med oförändrad ränta.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag sammanträder Riksbankens direktion för att besluta om styrräntan. Den här gången är det ovanligt delade åsikter om vilket besked som kommer att lämnas vid presentationen i morgon bitti. Riksbankens egen räntebana indikerar en höjning av reporäntan. Den senaste tidens ekonomiska oro har dock fått många bedömare att tro att man kommer avvakta – eller rent av sänka räntan, vilket inte har gjorts sedan juli 2009. – Det mest sannolika är att man håller räntan oförändrad. Jag skulle bli väldigt förvånad om de väljer att göra någonting annat, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och före detta ordförande i regeringens finanspolitiska råd. Grundprincipen är att styrräntan höjs när ekonomin är på väg mot en högkonjunktur, för att hindra inflationen att stiga över Riksbankens mål på 2,0 procents inflation. På motsvarande sätt sänks räntan när vi är på väg mot lågkonjunktur.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro