ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Så får du bättre självkänsla

Hanna Göransson · 22 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Yolanda de Wanngård vill nu ge mer självkänsla till andra. 

Yolanda de Wanngård vill nu ge mer självkänsla till andra.  Foto: Petra Jonsson


En av fyra kvinnor söker professionell hjälp

klar

Artikellänk är kopierad

Var fjärde kvinna har sökt professionell hjälp för att förbättra sin självkänsla. Det visar en undersökning från tidningen Må Bra.Psykologen och psykoterapeuten Kerstin Hellström känner igen mönstret. – Mina patienter vill vara duktiga. De ställer upp för andra men får inte tillräckligt med bekräftelse, säger hon.

Drygt 3 300 kvinnor från 16 år och uppåt har svarat på undersökningen. 27 procent av dem har sökt hjälp. Och nästan hälften av kvinnorna har försökt förbättra sin självkänsla på egen hand. Många kvinnor upplever att de inte är tillräckliga.

– Kvinnor ställer höga krav på sig själva. Och samhället ställer krav. Vi kvinnor ska vara bra på alla områden, vi ska vara lika bra som männen i arbetslivet, vi ska bli professorer och chefer. Samtidigt ska vi vara vackra och ta hand om familjen, säger Kerstin Hellström.

Kvinnornas duktighetsideal ökar risken för utmattningsdepressioner. Men det finns hopp. Enligt undersökningen ökar självkänslan med åldern. Dessutom är det allt fler som söker hjälp. – Kvinnor i storstäder är mest medvetna och söker oftare hjälp, säger Kerstin. Men ambitiösa kvinnor finns i alla sociala grupper och i hela landet.

”Insikten är ett vapen”

Yolanda de Wanngård har gått i terapi för att förbättra sin självkänsla. I dag har hon hittat sin egen vilja.– Jag har lärt mig att slappna av. Jag förstår att jag inte är perfekt, men det är okej, säger hon. Insikten fick henne att vilja hjälpa andra. Nu utbildar hon sig till terapeut.

– Det här är ett vapen att använda för att hjälpa människor att bli lyckliga. Yolanda råder kvinnor att ta sig tid att andas och att våga söka hjälp.

– Vi kvinnor lägger ner enorma pengar på att fixa våra hår. Men insidan då? Vi tror att vi fixar oss själva inombords i stället för att ta hjälp.   

Johanna Lindholm, 18, studerar, Vasastan:– Ha inte så mycket krav på dig själv. Fall inte för grupptryck.
Johanna Lindholm, 18, studerar, Vasastan:– Ha inte så mycket krav på dig själv. Fall inte för grupptryck.Foto: Lotta Imberg
Pernilla Wik, 37, försäljare, Vasasatan:– Ju äldre man blir, desto mindre viktiga blir ytligheterna. Erfarenhet ger självkänsla.
Pernilla Wik, 37, försäljare, Vasasatan:– Ju äldre man blir, desto mindre viktiga blir ytligheterna. Erfarenhet ger självkänsla.Foto: Lotta Imberg
Lena Westergren, 35, mammaledig, Vasastan:– Tjejkvällar är bra för självkänslan. Lyft fram det positiva.
Lena Westergren, 35, mammaledig, Vasastan:– Tjejkvällar är bra för självkänslan. Lyft fram det positiva.Foto: Lotta Imberg

Metrofrågan: Hur får man självkänsla?

Anna Hernborg, 16, studerar, Barkarby: – Det är lättare att ge andra bra självkänsla men ett tips är att inte jämföra sig med andra.Petra Knutås, 17, studerar, Södermalm: – Genom att prata med mina vänner. Jag försöker att inte tänka så mycket på vad andra tycker.
Anna Hernborg, 16, studerar, Barkarby: – Det är lättare att ge andra bra självkänsla men ett tips är att inte jämföra sig med andra.Petra Knutås, 17, studerar, Södermalm: – Genom att prata med mina vänner. Jag försöker att inte tänka så mycket på vad andra tycker.Foto: Lotta Imberg
klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro