ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Så påverkar ränteraset Sverige

Patrick Ekstrand · 18 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Strax efter gårdagens räntesänkningsbesked signalerade handlarna i eurodollar sina nya ordrar på Chicago Mercantile Exchange. 

Strax efter gårdagens räntesänkningsbesked signalerade handlarna i eurodollar sina nya ordrar på Chicago Mercantile Exchange.  Foto: Frank Polich/REUTERS


USA:s ränta nere i 2,25 procent

klar

Artikellänk är kopierad

USA:s centralbank sänkte under tisdagskvällen sin viktigaste styrränta med 0,75 procentenheter. Frågan är om det innebär att den svenska ­export­industrin kan andas ut.Dollarn stärktes något i går sedan USA:s centralbank Federal Reserve sänkt sin viktigaste styrränta med 0,75 procentenheter till 2,25 procent. – Det här räntebeslutet kan försvaga dollarn ytterligare eftersom det blir mindre intressant att investera i USA, säger Jörgen Kennemar, makroekonom på Swedbank.– Sedan augusti har styrräntan sänkts från 5,25 procent till 2,25 procent i ett väldigt aggressivt försök att få i gång ekonomin.

Kennemar tror dock på en vändning, men är inte säker på när den kommer.– Risken är att det blir ett stålbad i USA. För svenskt vidkommande har det redan inneburit att svenska företag har det tufft att exportera till USA, säger Kennemar.

Han tror dock inte att de korta räntorna i Sverige kommer att påverkas på kort sikt.– De räntor som sätts i Sverige är mer utifrån svenska förhållanden, inte minst de korta räntorna, och Sveriges ekonomi har tuffat på relativt hyggligt trots det som händer i USA. De långa räntorna styrs dock mer av internationella faktorer.     

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro