ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Så skonar du ditt barn från allergier

Evelina Pålsson · 10 Feb 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
Fimpa ciggen men städa lagom, det är några av experten Magnus Wickmans råd för att undvika allergier.

Fimpa ciggen men städa lagom, det är några av experten Magnus Wickmans råd för att undvika allergier. Foto: Alamy/Privat


Att du röker gör att ditt barn får astma. Men det finns även andra val som kan påverkar ditt barns hälsa. Allergiexperten Magnus Wickman reder ut vilka.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du röker under graviditeten eller utsätter ditt barn för passi vrökning så är det stor sannolikhet att ditt barn utvecklar astma. Något som bevisats genom olika studier uppger Magnus Wickman läkare specialiserad på barn- och ungdomsallergi sjukdomar, Sachsska Barn- och Ungdomssjukhuset.

– Man har även sett att rökning kan göra att barnet utvecklar specifika allergier mot vissa födoämnen, säger Magnus Wickman.

Förutom att fimpa rekommenderar han att du inte låter ditt barn använda smycken med nickel. Detta eftersom barn kan reagera på metallen och utveckla nickelallergi.

► LÄS MER: Läkemedelsverket: Så farligt är det att färga håret

– Jag tycker inte att man ska ha nickel mot kroppen. Sen går det inte alltid att undvika då det kan finnas nickel i knapparna på ens jeans, säger Magnus Wickman.

Men som förälder behöver du inte oroa dig eller sålla bort kläder där det finns nickel i knapparna. Enligt honom är det direktkontakten med nickel som kan ge en allergisk reaktion och därför bör smycken med nickel undvikas oavsett ålder.

– För 15, 20 år sedan fick föräldrar rådet att inte ge fisk, ägg eller nötter till små barn, säger Magnus Wickman.

Det rådet avfärdas dock i dag. Med undantag från mjölk finns det inga risker med att låta barn äta olika typer av livsmedel.

– En studie i England har visat att barn som äter jornötskex inte utvecklar jordnötallergier, säger han.

Barnen i studien var över sex månader gamla och åt jornötskex regelbundet.

När det kommer till städning är det lagom som gäller.

► LÄS MER: Jordnötter i unga år stoppar allergi

– Städar man mycket och använder mycket rengöringsmedel och sprejer finns det en ökad risk för allergier, säger Magnus Wickman och fortsätter.

– Familjen ska leva så normalt de kan, det viktigaste är att de inte röker.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro