ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Så styr du upp ditt cv

Kristina Hultqvist · 15 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka på grafiken för att göra den läsbär. 

Klicka på grafiken för att göra den läsbär.  Foto: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

... i samarbete med Shortcut och Campus – hjälper dig att ligga steget före i arbetslivet.
... i samarbete med Shortcut och Campus – hjälper dig att ligga steget före i arbetslivet.

Cv:t förändras. Här får du en guide så att ditt cv blir modernt – och rätt.Tidigare talades mer om meritförteckning än om cv. Där listades olika roller utan information om vad de innebar. Dagens cv går ut på att ge en mer personlig bild av individen och vad personen har gjort, menar cv-granskaren Linda Antonsson.– I stället för att bara skriva till exempel projektledare, skriver du även att du i den rollen organiserade en mässa. Det ska fortfarande vara kortfattat, men inte bara torra fakta, säger hon.Vilka uppgifter är då numera på sin plats i cv:t som tidigare inte har funnits där?Yrkesmålsättning och en personlig profil. Ju mer unik du är desto större är chansen att du sticker ut. Vad ska jag undvika?– Utelämna allt som kan påverka någons förutfattade meningar, strunta till exempel i foto på dig själv. Finns det saker i cv:t som inte längre bör finnas med?– Nej, egentligen inte. Kanske att ta med fritids-intressen som inte är relevanta för jobbet.

Se upp – fuska inte för mycket i ditt cv

Många överdriver meriterna i sitt cv. Men varning, det finns en gräns när oskyldiga försköningar övergår till farliga lögner.

Se upp – fuska inte för mycket i ditt cv. Cv-fusk handlar ofta om att den sökande har angett titlar som de inte har haft eller utbildningar som de inte har genomgått. Även antalet personer som köper betyg från bluffuniversitet ökar, enligt Högskoleverket.Men cv-fuskare kan få betala dyrt för sina lögner, minns till exempel:Affärsmannen Refaat El-Sayed lyckades med hjälp av en falsk doktorshatt dupera det svenska näringslivet i mitten av 1980-talet.Motalas kommunchef Bo Nilsson ljög om att han var civilekonom genom att förfalska din frus examensbevis.Gus Anderson, vd för Swedish Liquor Company, tvingades avgå när det visade sig att han varit dömd till flera års fängelse för ekonomisk brottslighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristina Hultqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro