ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Skolan blir het valfråga

Josefin Svenberg · 3 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

Inför nästa års val gäller det för de politiska partierna att sticka ut i den viktiga skolfrågan. En radikal reform för skolan kan vara en valvinnare”, säger opinionsanalytikern Stina Morian.

klar

Artikellänk är kopierad

”En radikal reform för skolan kan vara en valvinnare”, säger opinionsanalytikern Stina Morian.
”En radikal reform för skolan kan vara en valvinnare”, säger opinionsanalytikern Stina Morian.Foto: TT

Efter de svenska katastrofresultaten i Pisa 2012 kommer skolan att bli en het fråga inför valet 2014 – men problemet är att partierna ligger för nära varandra i sin politik. Det menar Stina Morian, opinionsanalytiker i det egna företaget PromeMorian.

– De flesta partier har närmat sig Folkpartiet i skolfrågan, och ingen har förslag som sticker ut. Så om någon kan komma med en radikal reform för skolan kan det vara en valvinnare, säger Stina Morian.

– Alla partier är till exempel överens om att fler duktiga människor måste lockas till läraryrket, men ingen har en lösning på hur man ska göra det.

Morian menar att de svenska Pisa-resultaten är ”katastrofala” för utbildningsminister Jan Björklund (FP), och att han efter sju år på posten inte kan skylla allt på tidigare regeringar – även om skolan är ett område där det tar många år innan resultat syns sedan en reform genomförts.

– Inom Folkpartiet har det redan varit lite skakigt kring Björklund, men då främst bland Stockholms folkpartister. Han tycks ha stort stöd bland ombuden från resten av landet. Men det finns kandidater som vill ta över efter Björklund och det kan hända att de försöker dra nytta av situationen nu, säger Stina Morian.

LÄS OCKSÅ: Svenska elever tappar mest i Europa

SE ÄVEN: Dålig stämning i Folkpartiets twitter

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro