ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Svenskarna vinner på att erkänna

Marcus Carlsson · 22 Dec 2011
Uppdaterad 22 Dec 2011
Johan Persson och Martin Schibbye riskerar upp emot 25 år i etiopiskt fängelse.

Johan Persson och Martin Schibbye riskerar upp emot 25 år i etiopiskt fängelse. Foto: Kontinent Agency


De fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fick i går sin dom. Domstolen i Etiopien dömer dem på alla åtalspunkter. Nu finns det två vägar att gå: Att överklaga eller erkänna. Etiopienexpert: Att erkänna är deras bästa chans.

klar

Artikellänk är kopierad

Dömda för terroristbrott och för att på olagligt vis tagit sig in i Etiopien riskerar nu de svenska journalisterna upp emot 25 år i fängelse. Men än är det inte över.

– 18,5 år har åklagaren satt som minimum, och lägsta straffet är 11-12 år, säger Karin Schibbye, mamma till dömda Martin Schibbye.

Trots att det blev en fällande dom och att straffet ser ut att bli långt kan Karin Schibbye se något positivt i att rättegången är över.

– Vi har nu gått in i en fas där politiken kan träda in. Tidigare har vi ofta fått svaret att det pågår en rättegång och att den inte ska påverkas utifrån. Nu har en dom fallit och politiken kan börja, säger Karin Schibbye.

De dömda svenskarna kommer att få träffa sina anhöriga först i morgon, men på väg ut ur rättssalen hann Johan Persson ge sin mamma en stor kram och kyss.

– Det blir fler ronder, viskade Martin Schibbye till åskådarna innan han fördes ut ur salen. Enligt Kjetil Tronvoll, professor i internationell rätt och expert på Etiopien, finns det nu två vägar att gå för svenskarna – överklaga eller erkänna.

– Att överklaga är en process som tar väldigt lång tid och de vill förmodligen inte tillbringa den tiden i fängelse för en ny rättegång som eventuellt ger samma resultat. I värsta fall kan det till och med leda till att de i högsta domstolen blir dömda för allvarligare former av terroristbrott, säger han.

Alternativet till att överklaga är att försöka påbörja en benådningsprocess. Enligt Kjetil Tronvoll är detta deras största chans att snabbt bli frigivna. Men då måste först Johan Persson och Martin Schibbye erkänna att de begått allt de står anklagade för.

– Det är ingen quick fix och det är heller ingen formell process, utan den är förankrad i politiska beslut. Sett från de etiopiska myndigheternas perspektiv är detta ett bra sätt att få saken ur världen. De har statuerat ett exempel genom att få dem dömda och vill inte pressa detta längre. Ju längre svenskarna är i etiopiskt fängelse, ju mer fokus får de på sina övriga samhällsproblem, och det vill de inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro