ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Trams att döpa stormar

Leif Oldenburg · 5 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

Olika namn på stormar kan skapa förvirring.

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Tjernström.
Michael Tjernström.Foto: TT

I Danmark heter den Bodil. Men så snart stormen sveper fram över Öresund och in mot Skåne byter den namn till Sven.

– Det är trams att hålla på att döpa den här typen av väder. Det bara förvirrar. SMHI borde syssla med seriösare saker, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Eftersom de flesta oväder kommer in från Nordsjön har den norska väderlekstjänsten i princip haft monopol på att döpa höst- och vinterstormar.

Men den senaste oktoberstormen, som drabbade framför allt Skåne och Götaland, kom söderifrån och plötsligt fick svenska SMHI chansen. Stormen döptes till Simone som har namnsdag den 28 oktober.

Den storm som just nu är på väg in över Sverige har SMHI döpt till Sven, som har namnsdag den 5 december. Men i Danmark går man i bokstavsordning, den tidigare stormen hette Allan och den nuvarande får därför heta Bodil.

– Det finns inget seriöst syfte med att döpa stormarna när man inte ens kan enas om samma namn. Möjligtvis är det bra för tidningarnas rubriksättare men i gränstrakterna skapar det bara förvirring, säger Michael Tjernström.

För att SMHI ska namnge ett oväder krävs det minst en utfärdad klass 2-varning.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro