ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert utnyttjade 23 anorektiker sexuellt

Elisabeth Nilsson · 17 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Genom att berätta att han var döende i cancer vann han sina patienters medlidande och förtroende. I över 20 år utnyttjade ätstörningsexperten David Britten sina patienter sexuellt. En del var så unga som 17 år.  David Britten började på en ätstörningsklinik i Westminster 1980 och 1996 blev han föreståndare för ett allmänsjukhus i centrala London. Han fick en maktposition som han inte var sen att missbruka. Igår avslöjades hans gärningar då engelska vårdchefer la fram en rapport.Skicklig manipulatör

Hittills finns 23 bekräftade kvinnor som råkat ut för sexuella övergrepp av David Britten. Han var en skicklig manipulatör och Patienternas vittnesmål avslöjar hur han använde samma teknik gång på gång för att få flickorna på fall. Genom att bland annat berätta för patienterna att han var döende i cancer vann han deras medlidande och förtroende. Han berättade också historier om att hans mor gått bort på juldagen, att hans far var en alkoholist och att han förlorat sin fästmö i en bilolycka när de var på väg till hennes föräldrar för att be om deras välsignelse.– Han valde medvetet ut sårbara patienter för att tillfredställa sina behov, säger utredaren Alison McKenna till Daily Mail. Betedde sig som ett pedofilt rovdjur En del av patienterna såg honom som en ”romantisk hjälte”. Flera av kvinnorna föll för honom så pass att de valde att föda hans barn. En kvinna fick missfall men åtminstone en födde David Brittens barn, skriver Daily Mail.Advokaten Sara Harman, som företräder 13 av Brittens offer, hävdar att han under en period hade åtta förhållanden samtidigt med kvinnor som sökt hans hjälp.

– Han betedde sig som ett pedofilt rovdjur, berättar Sara Harman för Daily Mail.– Det här var väldigt unga kvinnor fortsätter hon. De var i ett förpubertalt tillstånd efter sviterna av sin anorexi och flera av dem var sexuellt oerfarna. I en del fall har de här kvinnornas liv blivit förstörda, fortsätter hon att berätta.

Fortfarande på fri fot

David Britten anmäldes två gånger under 1990-talet men friades. När en tredje undersökning startade 2002 började flera av hans offer att höra av sig och berätta. Men då hade David Britten redan lämnat landet. Han är fortfarande på fri fot och jagas av polisen över hela världen.Det kan dock bli svårt att åtala honom eftersom det vid tidpunkten för övergreppen rådde oklarhet i lagen angående om det är ett övergrepp att utnyttja ett överläge som läkare. Sedan 2003 är det dock straffbart.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro