ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Dyra bostäder för studenter kan leda till ojämlikhet

David Peterson · 7 Nov 2017
Uppdaterad 7 Nov 2017

Foto: TT


En student utan sidoinkomster får in drygt 10 000 i lån och bidrag. För nästan var femte student försvinner minst 60 procent när hyran betalas. "Då måste du i princip få hjälp av mamma och pappa – alternativt skaffa ett jobb", säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är lika vanligt att studenter bor kvar hemma som att de bor i studentlägenhet, visar siffror från Studentkortet. De olika boendesituationerna innebär stora ekonomiska skillnader, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Många har upptäckt att det är dyrt att flytta hemifrån. Tidigare flyttade många i samband med att studierna började. Nu väntar man kanske ett eller två år. Man vill se hur jobbigt det är att studera på högskola och känner att det räcker att oroa sig för studierna – ska man oroa sig för ekonomin ovanpå det blir jobbigt, säger han.

Enligt Arturo Arques är rimliga hyror på studentbostäderna det enda sättet för studenter att få en dräglig ekonomi.

– De behöver vara på sådana nivåer att man inte behöver jobba ihjäl sig eller vara barn till välsituerade föräldrar. Då får vi ett annat problem nämligen snedrekryteringen till högskolan. Även om det är avgiftsfritt är det viktigt att folk inte faller på grund av ekonomiska skäl på vägen till högskolan, säger han.

En hyreskostnad på över 6000 kronor är alldeles för mycket enligt Sveriges förenade studentkårer.  De jobbar för att bostadskostnader ska ligga runt 35 procent av studentbidraget och lånet, vilket innebär en kostnad på cirka 4000 kronor. Enligt siffrorna från Studentkortet betalar över 50 procent av studenterna mer än så.

– Den stora bristen på bostäder leder till att man måste hitta boendelösningar på andra sätt. Antingen hamnar man i nybyggda hyreslägenheter med högre hyra eller så hamnar man på andra- eller tredjehandsmarknaden med dyra kontrakt, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande på Sveriges förenade studentkårer.

Enligt honom påverkas många studenter av den osäkerhet som uppstår när man hela tiden är på jakt efter nästa bostad.

– Man kanske vill plugga hundraprocent men för att få ekonomin att gå ihop måste man ta ett extra jobb och gå ned i studietakt. Det är många som vittnar om att bostadssökandet går ut över studierna, säger han.

Adamowicz är inne på samma spår som Arturo Arques och efterfrågar byggnationer av billigare hyresrätter.

– Det behöver nödvändigtvis inte vara studentbostäder. Det viktiga är att det man håller koll på vilka hyror som sätts på de bostäder som byggs nu, säger Jacob Adamowicz.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro