ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expert: Krävs ny politisk berättelse för att rädda klimatet

David Peterson · 2 Nov 2018
Uppdaterad 5 Mar 2019

Foto: IBL


Klimatkris och klimatångest. Två ord som har präglat nyhetsflödet det senaste året. Men hur ska krisen lösas? Enligt en expert krävs det att partierna lyckas formulera en ny samhällsberättelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Många av politikerna är oroliga för en klimatkris. Det visar Metros enkät med partiernas talespersoner i klimatfrågor. “Tiden är knapp och utmaningen enorm”, enligt Socialdemokratens talesperson för miljö och klimat Hanna Westerén och Liberalernas talesperson Tina Acketoft skriver: “För att rädda klimatet och ge våra barn en renare framtid måste vi agera nu.”

– I dag måste ett seriöst parti ha ett svar på klimatoron som finns hos befolkningen, säger Roger Hildingsson, miljöpolitisk forskare och statsvetare vid Lunds universitet.

Ett undantag i enkäten är Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen som valde att inte svara på frågan om klimatoro. Enligt Roger Hildingsson finns det flera anledningar till det.

– SD är ett specialfall eftersom att de har valt att profilera sig lite som det klimatskeptiska partiet. Under senare år har SD försökt appellera till den folkopinion som är skeptiska till miljö- och klimatomställningen. Under de senaste mandatperioderna har företrädare för partiet än mer tydligt ifrågasatt hur mycket resurser samhället ska lägga på omställning, säger han.

Kärnkraftens revansch

Enkäten med partiernas talespersoner visar också att det finns en stor enighet inom viktiga klimatpolitiska frågor. Men det finns även stora skillnader mellan partierna.

Både KD och SD ser en satsning på ny kärnkraft som något som gör att partiet skiljer sig från de övriga.

– Vill KD driva den linjen så riskerar man att bryta mot energiöverenskommelsen. Att de gör det här uttalandet beror på att det inom konservativa läger finns företrädare som ser kärnkraft som en bra energikälla ur ett klimatperspektiv. Här svarar KD också upp mot en folkopinion som finns, säger Roger Hildingsson.

Måste övertyga

Ett problem med klimatfrågan har alltid varit hur partierna ska överleva politiskt när de fattar beslut som kan ha stor påverkan på våra liv. Majoritet av de talespersonerna svarar att det kommer att krävas beslut som kan bli impopulära. För att inte tappa väljare menar Roger Hildingsson att de måste berätta en politisk historia likt den om folkhemmet.

– Man måste lyckas motivera de insatser som görs för samhället och klimatet i en större berättelse om vad det är för framtida samhälle vi vill ha. Det finns ett embryo av en ny typ av samhällsberättelse. I den ses klimatförändringar som en chans att inte bara minska Sverige miljöpåverkan, utan att också som ett sätt att bidra till förnyelse och modernisering av det svenska samhället.

Men det är en utmaning för politikerna att berätta om möjligheterna på ett övertygande sätt, enligt Hildingsson.

– Lyckas man berätta det här på rätt sätt så kan man motivera den typen av politiska åtgärder som behövs för att driva på den typen av samhällsutvecklingen, säger han.

”Finns många fördelar”

Både inom det rödgröna blocket och inom Alliansen finns det påbörjade berättelser.

“Det här är en stor utmaning, men jag är övertygad om att den går att klara av. Det finns många fördelar med att leva hållbart, inte bara klimatmässigt, utan hälsoskäl, näringspolitik och säkerhetspolitik spelar också in. Det ger mig energi att fortsätta kämpa varje dag för en grön politik och ett bättre klimat”, skriver Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor, i sitt enkätsvar till Metro.

Även Jens Holm, Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitiska talesperson, formulera ett budskap som trycker just på möjligheterna.

“Om inte omfattande strukturella förändringar görs inom hela vårt samhälle inom kort så kommer det få mycket allvarliga konsekvenser. Den rapport som FN:s klimatpanel IPCC presenterade nyligen bekräftar detta med all tydlighet. Att snabbt genomföra en klimatomställning och minska de stora klyftorna i vårt samhälle ger oss samtidigt en stor möjlighet till ett hållbart och mer rättvist samhälle,” skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro