ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: 6 hjälpmedelel för dig med funktionsvariation

Ana Udovic · 22 Mar 2017
Uppdaterad 22 Mar 2017
Personer med olika former av funktionsvariationer är kåta precis som de flesta andra. Vissa är ibland i behov av hjälpmedel för att så långt möjligt möjliggöra och underlätta vardagslivet. Det gäller naturligtvis också hjälpmedel för att kunna ha sex med sig själv eller andra.

Personer med olika former av funktionsvariationer är kåta precis som de flesta andra. Vissa är ibland i behov av hjälpmedel för att så långt möjligt möjliggöra och underlätta vardagslivet. Det gäller naturligtvis också hjälpmedel för att kunna ha sex med sig själv eller andra. Foto: Pistill.se, sinful.se samt rfsu.com


Om du inte har samma förmåga att använda händer och fingrar som andra har – hur gör du då för att onanera eller ha sex? Här är Stefan Balogh, arbetsterapeut och sexolog, bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Balogh driver praktiken Bosse stöd, råd och kunskapscenter och där ger han rådgivning till personer med funktionsnedsättning vilket inkluderar råd om sexuell hälsa.När frågor om sexhjälpmedel kommer brukar Stefan Balogh börja med att analysera situationen.– Jag utgår från två arbetsterapeutiska frågor. Den första är: Vad vill personen att sexhjälpmedlet ska göra, alltså vilket behov ska det kompensera? Och den andra är: Har personen möjlighet att styra hjälpmedlet?

LÄS MER
7 saker du inte visste om herpes

För dem som vill stimulera klitoris eller vulva:1. EltandborsteDet är ett bra sätt att ta reda på om vibrator är något för dig. Alla har inte ekonomin att köpa en sexleksak – särskilt inte om man är osäker på om den kommer att ge något. Sätter du en plastpåse eller kondom på den kan den fungera som vibrator. Personen som använder den bör lägga skaftet mot klitoris. Och på så sätt få reda på om vibration är något för dem. Antingen har du en tandborste du kan använda själv, eller så kan du be någon trycka på den, säger Stefan Balogh.

2. Magic WandMagic Wand är en nätansluten vibrator som går att ligga på för att stimulera klitoris.– Den har extra tillbehör för vaginal stimulering om man önskar det, säger Stefan Balogh.

3. Konen, the coneKonen vibrerar så fort man sätter sig på den.– Det är smart eftersom man då inte behöver använda händerna alls. Jag vet tjejer med CP som kunde sitta på knä och låta rumpan glida ner mellan fötterna och på så vis bli stimulerade av den, säger Stefan Balogh.

4. FingervibratorerFingervibratorer finns i många varianter, med silikonband som går att montera på, med fjärrstyrning, eller med tvättlappsförlängare (till exempel av märket Etac).– Det finns också en vibrator som heter We-vibe som fungerar på en som har begränsad handfunktion. En del går in i vagina, den andra delen ligger på klitoris. Den har fjärrstyrning så att knappen går att trycka på med näsa och haka, säger Stefan Balogh.

För dem med penis är det inte lika enkelt, men några hjälpmedel finns. Några är:

5. VibratorÄven killar kan använda vibratorer.– En av mina klienter använde fingervibrator på ollonets baksida, han stimulerade bara där, säger Stefan Balogh.

6. MegabatorMegabator är ett sexhjälpmedel som går att styra med tån eller trycka av och på utan att använda fingrarna. Dessutom har megabatorn en sugpropp.– Får man bara hjälp att sätta fast den vid ett bord, en vägg eller ett handfat så kan man sedan stimulera ollonet. Den går upp och ner över det, säger Stefan Balogh.

Var hittar man dessa?De flesta av de föreslagna sexhjälpmedlen går att hitta på pistill.se eller sinful.se, men de finns även på andra nätbutiker.

Tips!Glidlakan är alltid bra att ha, de gör det lättare att vända på sig i sängen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro