ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Allt talar för konkurs

Anna Andersson/TT · 21 Okt 2011
Uppdaterad 21 Okt 2011
"Ett hugg i ryggen på Victor Muller”, kallar en källa den senaste vändningen i Saab.

"Ett hugg i ryggen på Victor Muller”, kallar en källa den senaste vändningen i Saab. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX


Advokaten Guy Lofalk vill avbryta rekonstruktionen – nu ligger avgörandet om konkurs hos Vänersborgs tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Saab Automobile är på väg mot konkurs igen. Advokat Guy Lofalk tror inte på rekonstruktionen och vill av­bryta den. Saab kontrar med att försöka få Lofalk utbytt. Nu är det upp till Vänersborgs tingsrätt att avgöra om rekonstruktionen ska avbrytas. Då aktiveras de vilande konkursansökningarna och det blir konkursförhandlingar, normalt inom två veckor.

– Det ser väldigt mörkt ut nu, mörkare än någonsin. På lördag går den statliga lönegarantin ut och om det inte finns pengar till dess och rekonstruktionen avbryts så kommer de att hamna i ett läge där det varken finns pengar eller rättssystemet som håller sin hand över företaget, säger Daniel Frodin, chefredaktör på Teknikens Värld.

Du tror alltså på en konkurs? – Ingenting talar tyvärr för motsatsen.

Saabs plan har byggts på att de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da släpps in som delägare och skjuter till miljardbelopp.  I går meddelade Saab att man inte längre litar på att pengarna ska komma. I stället har man sökt sig till det amerikanska riskkapitalbolaget North Street Capital. Daniel Frodin är tveksam till den lösningen.

– Det behövs mycket pengar för att det ska funka och vara tryggt på ett år, och då behöver de drygt 5–6 miljarder, säger han.

Enligt Guy Lofalk finns  fortfarande en annan lösning för Saab Automobile i Trollhättan – att kinesiska Pang Da och Youngman köper hela Saab.

– De har presenterat en färdig lösning som skulle vara en räddning för Saab, säger Lofalk till Reuters. I det alternativet finns inte Muller med.

Enligt uppgifter till TT har det skurit sig totalt mellan Victor Muller och Guy Lofalk, som enligt en källa ska ha åkt till Kina utan Saabs vetskap. Där ska frågan om de kinesiska bolagen kunde ta över hundra procent höjts.

– Ett hugg i ryggen på Victor Muller, säger källan.

"Det var en liten chock"

För Saabanställde Stefan Karlsson var nyheten om att företagen Youngman och Pang Da drar sig ut chockartad.

– Det var ju så självklart innan att den här affären skulle gå igenom. Att de drog sig ur på det här sättet var en liten chock, säger Stefan.

Han poängterar dock att Saabs nya kris inte känns så allvarlig.

– Vi har gått hemma snart ett halvår och man börjar få distans.

– Men vi är uppe ibland och tittar på fabriken som står still. Och det sätter sig i psyket när man ser våra verktyg som ligger på samma ställen som vi lämnade dem för ett halvår sedan. Då går det inte att hålla humöret uppe, säger Stefan Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Andersson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro