ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Att skrubba ryggen är ingen nödvändighet

JENNI KARLSSON · 29 Mar 2016
Uppdaterad 9 Apr 2016
Att skrubba ryggen är inget måste, men kan vara att föredra för den som svettas mycket.

Att skrubba ryggen är inget måste, men kan vara att föredra för den som svettas mycket. Foto: Alamy


När du står i duschen är det inte alltid lätt att komma åt att tvätta på alla ställen. Om man inte har en duschborste är ryggen en av de svåraste kroppsdelarna att nå. Men det är heller inte så viktigt att skrubba kroppens baksida.

klar

Artikellänk är kopierad

Ur ett globalt perspektiv, om man tänker på vattentillgången, så tvättar många i väst sig för mycket, förklarar Cecilia Svedman, docent och överläkare i dermatologi vid Lunds universitet. Tvål är till för att få bort smuts och minska bakterier och framför allt är det viktigt att använda i områden där vi är lätt blir smutsiga och är i kontakt med många andra.

– Det är inte speciellt mycket bakterier som finns på ryggen. Eftersom de allra flesta människor duschar så kommer det också vatten som sköljer av. Det kan räcka för att göra rent nog, berättar Cecilia Svedman.

►LÄS MER: Så sunkig är din duschhandduk

Ofta tvättar vi oss extra för att vi svettats och inte vill lukta. Man kan mycket väl svettas på ryggen men vi har inte körtlar som gör att vi luktar speciellt mycket svett från ryggen så vanlig dusch räcker, förklarar Cecilia.

Andra ställen på kroppen kan behöva mer tvål och vattenkontakt. Exempelvis så är det viktigt att tvätta händerna ofta för att inte sprida smitta genom bakterier.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att om händerna inte är synligt smutsiga är ofta handdesinfektionsmedel fullt tillräckligt, eftersom många människor som har tendens till torr hud och eksem just riskerar handeksem om de tvättar sig för mycket, säger Cecilia Svedman.

Det här händer om du inte duschar►LÄS MER:

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro