ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: "Attackerna är logiska"

Joel Linde · 14 Nov 2015
Uppdaterad 14 Nov 2015
Per Jönsson är mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.

Per Jönsson är mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet. Foto: Jacques Brinon, UI


Paris har det senaste året utsatts för flera blodiga terrorattentat, och Mellanösternanalytikern Per Jönsson tycker sig se ett mönster. – De stora dåden är logiska – det gäller för terrororganisationerna att straffa dem som de tycker är de huvudskyldiga.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredag den 13 november blev en sann mardrömshistoria i Paris. Och färskt i minnet finns attacken mot tidningen Charlie Hebdo den 7 januari i år, då 17 människor föll offer. Frankrike och i synnerhet Paris är i nuläget ytterst utsatt för terrorattentat, och det är långt ifrån en slump, säger Utrikespolitiska intitutets Mellanösternanalytiker Per Jönsson.

– Frankrike är ytterst aktivt internationellt med cirka 10 000 soldater utomlands, varav 3 000 i Mali, ungefär 2 500 i Irak, och man deltar i att strida mot IS i Irak sedan ganska länge, och sedan september i Syrien. Man har hangarfartyg i Persiska viken som kommer fyrdubbla de franska planen, så det tror jag är huvudskälet till attackerna, säger Per Jönsson.

►LÄS MER: Svenska Marcus i Paris: "Gatorna är helt döda"

Även USA, Ryssland och Storbritannien har utsatts för stora attentat som kopplats till terroristorganisationer, och inte heller det är en tillfällighet, menar Per Jönsson.

– Jag tycker man ser ett tydligt mönster, att de stora dåden de är logiska – det gäller för terrororganisationerna att straffa dem som de tycker är de huvudskyldiga. För tio år sedan sa Usama Bin Ladin till USA: ”Tänk om ni uppträdde som Sverige i stället, då skulle vi naturligtvis aldrig angripa er."

Så detta skulle inte lika gärna kunna hända i Sverige?

– Nu är Sverige faktiskt aktiva med 35 man i norra Irak för att utbilda kurder mot IS, och de har supersoldater i Mali. Så det är mycket mer tänkbart nu egentligen än för tio år sedan. Men det är ju ingen särskilt aktiv roll Sverige driver, och det är många länder som är med på många håll, säger han.

Hur tror du att Frankrike kommer att svara?

– Det kommer i varje fall bullra rätt mycket framöver, säkerheten vrids åt, det kommer förmodligen snarast trappa upp verksamheten i Syrien och Irak. Men jag är inte säker på lite längre sikt att man vågar göra det. J ag tror att rädslan för sådana här dåd kommer bli väldigt stor i Frankrike och kanske övriga Europa, så jag håller inte som uteslutet att man på sikt försöker avveckla engagemanget.

►LÄS MER: Frankrikes president: IS utförde terrorattackerna

Det har spekulerats mycket i vem eller vilka som ligger bakom dåden, och vid lunchtid på lördagen har flera medier gått ut med att IS tagit på sig dåden. Men att planera stora attacker i västvärlden är inte något som IS är kända för att göra.

– Min allmänna tolkning av IS tidigare har varit att de inte ägnar sig åt de resurskrävande aktionerna i västvärlden – de satsar på att bygga sitt kalifat där de är och vill att folk ska komma och hjälpa till i stället, säger Per Jönsson.

– Men det kan vara förändrat, det kan vara en följd av att de känner sig antingen försvagade eller att de vill varna fler länder från att ställa sig på USA:s sida. Men det är bara ett resonemang, det är ingen som vet egentligen i nuläget.

►LÄS MER: Romson efter kritiken: "Jag ber om ursäkt till dem som tagit illa vid sig"

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro