ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Då är du för fördomsfull

Evelina Pålsson · 20 Feb 2016
Uppdaterad 22 Feb 2016
Våra fördomar styrs av våra tankar och känslor enligt fördomsforskaren Nazar Akrami.

Våra fördomar styrs av våra tankar och känslor enligt fördomsforskaren Nazar Akrami. Foto: TT/Privat


Alla människor har och påverkas av fördomar. Men när du känner hat mot olika grupper oberoende av varandra är det enligt fördomsforskaren Nazar Akrami en signal på att fördomarna gått överstyr.

klar

Artikellänk är kopierad

Studier visar både att vi har fördomar och att vi inte är särskilt bra på att dölja dem. Ansiktsuttryck och kroppsspråk avslöjar om vi positivt eller negativt inställda till något.

Enligt Nazar Akrami, fördomsforskare vid Uppsala universitet, kommer våra fördomar från sociala medier, tv och tidningar.

– I värsta fall kan ens fördomar innebära att man slår ner en person till för att den är till exempel homosexuell, säger han.

►LÄS MER: Amal, 26, vill krossa fördomarna om syriska flyktingar

Majoriteten lägger locket på när deras fördomar kommer. Detta på grund av att det råder en stark social kod mot fördomar.

– Den stora allmänheten förhåller sig till sociala normer och mänskliga rättigheter, säger Nazar Akrami.

De extrema gör inte det. Men hur vet man om ens fördomar gått överstyr?

– Jag vet inte om jag kan säga en exakt brytpunkt. Vi fattar beslut baserade på våra fördomar hela tiden, säger Nazar Akrami.

Det kan enligt honom vara beslut som inte har någon större påverkan på ens eget eller andras liv som till exempel vilken pasta man ska välja. Men det kan också handla om beslut som vem man ska anställa.

– En signal på att det gått för långt är att du är negativ till olika folkgrupper som är oberoende av varandra, säger Nazar Akrami.

► LÄS MER: Terrorexperten: Ditt hat är vad som får IS att växa

De människorna kan enligt studier till och med vara negativt inställda till folkgrupper som inte finns. Det är känslor och tankar som styr våra fördomar och påverkar hur vi beter oss mot varandra enligt Nazar Akrami. Tankarna påverkas av media och känslorna av vår personlighet. I de fall där fördomarna går överstyr och resulterar i överfall tror han att orsaken ligger i vår personlighet.

avhandlingen”Prejudiced Personalities Revisited: On the Nature of (Generalized) Prejudice” slår Robin Bergh, doktorand vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, fast att vår personlighet styr hur fördomsfulla vi är. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro