ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför är resebolagens reseförsäkring oftast onödig

Evelina Pålsson · 5 Jun 2016
Uppdaterad 5 Jun 2016
Tänk på hur du packar om bagaget skulle försvinna. "Checka inte in stöldbegärlig egendom som smycken och ipad. Det måste du ha i handbagaget för att hemförsäkringen ska gälla" säger Gabriella Hallberg.

Tänk på hur du packar om bagaget skulle försvinna. "Checka inte in stöldbegärlig egendom som smycken och ipad. Det måste du ha i handbagaget för att hemförsäkringen ska gälla" säger Gabriella Hallberg. Foto: Alamy/Athina Strataki/montage


Trots att det är viktigt att vara försäkrad när du reser är resebolagens reseförsäkringar oftast inget du behöver. Generellt så räcker det men en vanlig hemförsäkring när man åker på en semesterresa”, säger försäkringsexperten Gabriella Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför utlandsresan ska du se till att vara försäkrad. Men att köpa den reseförsäkring som resebolagen erbjuder, ofta för omkring 300 till 1 000 kronor kan vara helt onödigt. I de flesta hemförsäkringar ingår det nämligen en reseförsäkring som gäller minst 45 dagars resande fot. Enligt Gabriella Hallberg, jurist på rådgivningsbyrån Konsumenternas försäkringsbyrå, är de olika försäkringsbolagens hemförsäkringar i regel lika.

– Hemförsäkringen gäller bland annat om du blir akut sjuk, råkar ut för olycksfall, blir bestulen eller rånad, säger Gabriella Hallberg. 

► LÄS MER:  Etikettexperten: Så ska du bete dig ombord på flyget

Resebolagens reseförsäkringar lovar en ny resa om du inte kan nyttja dina semesterdagar på grund av sjukdom eller olycksfall. Enligt Gabriella Hallberg gör din hemförsäkring precis samma sak. 

För att ditt försäkringsbolag ska kompensera outnyttjade semesterdagar vid sjukdom eller olycka gäller det att söka vård och be om ett så utförligt läkarintyg som möjligt. I intyget måste det enligt Gabriella Hallberg stå att du ordinerats vila på hotellrummet samt i hur många dagar. För ersättning för eventuella utlägg ska du spara alla kvitton.

– Blir du rånad gäller det att agera på plats. Polisanmäl och kontakta försäkringsbolaget. Det bör man göra ganska omgående, säger Gabriella Hallberg.

► LÄS MER:  Hon har varit på semester – i tre år

Vissa motkrav finns dock på dig som resenär för att en försäkring ska gälla. Du måste till exempel ha uppsikt över stöldbegärlig egendom som smycken och ipads. Dessa saker får därför inte checkas in utan måste tas med i handbagaget för att försäkringen ska gälla. 

Olyckor i samband med riskfyllda aktiviteter som bergsklättring eller extremsporter täcks inte heller av hemförsäkringen. 

– Då får du om du drabbas av en olycka själv stå för vårdnadskostnaderna, säger Gabriella Hallberg.

Men riskfyllda aktiviteter täcks inte heller av resebolagens försäkringar utan kräver särskilda tillägsförsäkringar. 

Resebolagens tilläggsförsäkringar gör också bland annat att du oftast inte behöver lägga ut några pengar på plats vid exempelvis sjukvård för att sedan ansöka om dem hos ditt försäkringbolag. De kan också ta bort självrisken som du annars behöver betala till ditt försäkringsbolag om du utnyttjar hemförsäkringen. 

Så här säger resebolagen

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro