ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför fuskar vi

Evelina Pålsson · 4 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016
"Tulltjänstemän är något bättre än andra att avslöja lögnare men de är inget facit" säger Per Carlbring, psykologiprofessor vid Stockholms universitet.

"Tulltjänstemän är något bättre än andra att avslöja lögnare men de är inget facit" säger Per Carlbring, psykologiprofessor vid Stockholms universitet. Foto: David Brohede/TT Nyhetsbyrån


Vi ljuger i snitt två gånger om dagen och enligt psykologiprofessorn Per Carlbring finns det också två anledningar till varför vi gör det. Lögnen kan trots att den är uppenbar ge dig fördelar så länge du säger rätt saker.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi ljuger eller fuskar för att få en fördel eller slippa en nackdel, säger Per Carlbring psykologiprofessor vid Stockholms universitet.

Lögen är enligt honom i olika grader utstuderad men kan även ske av misstag. Att vi ser oss själva som bra människor hindrar oss från att ljuga och fuska mer än vi gör.

– Vår inre kompass får sig en törn varje gång man inte är helt ärlig, säger han.

► LÄS MER: Studie: Det här ljuger kvinnor och män om

Kompassen gör att samhället inte blir kaos och är en förklaring till att inte fler plankar på tunnelbanan till exempel. Men det finns även andra faktorer som avgör om vi väljer att ljuga och fuska eller inte. Som hur lätt det är att komma undan eller vad det skulle kosta oss om lögnen avslöjas.

– Det kan också hända att man ljuger för att uppnå någon sorts kosmisk rättvisa. Man kan anse att man haft det värre än andra och därmed förtjänar en fördel, säger Per Carlbring.

Det kan enligt honom vara en anledning till att man ljuger på till exempel sitt cv eller för att få fördelar på jobbet.

Lögnen är inte alltid utstuderad utan kan uppstå genom någon annans missförstånd. Till exempel att en person kommer och berömmer ett av dina jobbprojekt. I själva verket gjorde du kanske tio, max 30 procent av arbetet men när chefen kommer och berömmer tar du på dig hela äran. När vi fuskar i spel så behöver det inte handla om spelet i sig utan om relationen vi har till personen vi spelar med. Ju lättare det är att komma undan desto större risk är det att vi ljuger eller fuskar.

– De flesta är jätteduktiga på att ljuga men få kan avslöja om vi ljuger eller inte. Endast 54 procent kan avgöra om någon ljuger vilket är marginellt bättre än om man slumpat fram vilka som ljugit, säger Per Carlbring.

► LÄS MER: Josefine, 31, fuskade omedvetet – stängdes av från universitetet

Men så länge du smickrar mottagaren gör det inget att du ljuger.

– Även om man inser att en person ljuger när den säger något positivt till en själv så får det en att tycka man mer om den personen enbart för att den gett en komplimang, säger Per Carlbring.

– Det gäller till exempel när personer berömmer ens kläder eller ett arbete man gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro