ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför går du i sömnen

· 1 Apr 2016
Uppdaterad 1 Apr 2016
Jo, man kan väcka en person som går i sömnen utan att den tar skada.

Jo, man kan väcka en person som går i sömnen utan att den tar skada. Foto: Karolinska institutet/Alamy


Tror du att man inte får väcka folk som går i sömnen för att de då vaknar för hastigt? Då har du fel. Somnambulism har ingenting med drömmar att göra, det är däremot lätt att förväxla med andra åkommor.

klar

Artikellänk är kopierad

Att gå i sömnen, eller att ha somnambulism som det heter, är inte vanligt bland vuxna. Bara cirka 0,5 procent av befolkningen lider av det. Däremot så är det närmare en tredjedel av alla barn som kan resa på sig under natten.  

Oftast så växer sömngången bort när barnet blir äldre, men för vissa få stannar det kvar. Och bekymret är svårt att bli av med för en vuxen person, det är även ärftligt. Är man själv sömngångare så är det nästan bergsäkert   att någon annan i familjen också är eller blir det, förklarar Thorbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid Karolinska Institutet. Han berättar också att sömngång inte bara betyder att en person reser sig upp och vandrar.  

– Det kan också innebära att man reser sig upp i sängen, gör konstiga saker och pratar på ett klumpigt sätt, säger han.  

►LÄS MER: Experterna: Så ligger du i sängen för att sova bäst

Att gå i sömnen förväxlas ofta med ett annat tillstånd, REM-sömnstörning. I en REM-sömnstörning är personen i fråga inte alls vaken utan agerar ut sina drömmar och har ingen som helst kontakt med omvärlden. Riktigt så är det inte för sömngångare .  

– Är man sömngångare så är det en liten del i hjärnan som är vaken under tiden man går. Det är därför det går att exempelvis öppna dörrar trots att man sover, klargör Torbjörn.  

►LÄS MER: Det här är vad en natts dålig sömn kan göra med kroppen

Sömngång sker i det stadie av sömnen som kallas för djupsömn, och det går att minska besvären med hjälp av sömntabletter som stör djupsömnen. Däremot så är det inte pålitigt, berättar Torbjörn Åkerstedt.  

– Djupsömn är förmodligen den viktigaste sömnen då den är viktig för att återställa hjärnan. Och skjuter man upp djupsömnen kan man räkna med att sömngången kommer tillbaka natten efter ändå. Det är bättre att sova så mycket som möjligt för att minska djupsömnen, eftersom att ju mindre man sover desto mer djupsömn behöver man för att kompensera.

►LÄS MER: Därför ska du sova ut på helgen

Men man ska inte väcka någon som går i sömnen?

– Jag vet inte var det där kommer ifrån, men jag kan tänka mig att det är från Kalle Anka när han blir omdirigerad till sängen för att inte vakna. Det finns ingenting som talar för att det är rätt. Det är väl kanske pinsamt att vakna upp på ett konstigt ställe, men man kan väcka en sömngångare utan att det är skadligt.  

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro