ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför köper män sex

Linnea Johansson/Johan Wikén · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017
Det finns många olika underliggande motiv till sexköp. På bilden syns ett autentiskt sms från en sexköpare.

Det finns många olika underliggande motiv till sexköp. På bilden syns ett autentiskt sms från en sexköpare.


Anledningarna till att män köper sex är mångbottnade. Med hjälp av forskare har vi listat fem olika grupper och deras motiv bakom sexköpen.

klar

Artikellänk är kopierad

Motiven och de psykologiska förklaringarna till sexköp förändras över tid i takt med att samhället, våra lagar, könsroller och normer också förändras.

På KAST, Köpare Av Sexuella Tjänster, i Stockholm får just nu ett 60-tal män hjälp med att sluta köpa sex och bryta ett destruktivt porrsurfande genom samtalsterapi.  De männen som söker sig till KAST behöver inte vara representativa för alla typer av sexköpare. Men det är män som oftast lever ordnade liv, med bra jobb, familj och barn, enligt samtalsbehandlaren Marie Johansson. Det är män som dämpar sin ångest med porrsurfning, och där gränsen från porrsurfning till ett sexköp stegvis blir allt mindre.

– Det är som när man kör bil och blir fartblind, säger hon.

Marie Johansson tycker sig just nu se en ökning av män i 30-årsåldern som söker sig till dem. Den första generationen som växte upp med internet, och där de männen som senare söker hjälp redan tidigt började porrsurfa för att dämpa sin ångest.

– Många ser sexköpare som obehagliga människor. Men det kan ligga mycket annat bakom, säger hon.

Forskaren Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete vid Malmö Högskola, har kategoriserat olika motiv till varför män köper sex genom djupintervjuer med sexköpare. Nedan presenteras fem olika grupper av sexköpare med hans forskning som bas. I verkligheten kan grupperna ibland gå in i varandra, och flera olika motiv kan hittas hos samma sexköpare. Rubrikerna är satta av Metro, men sexköparnas motiv beskrivs i forskningen.

Uttråkade familjefadern:

Känner sexuell frustration i sin relation. Är en man som upplever att partnern inte vill prova på något nytt. Tittar på porr och fantiserar.– Han har en föreställning av att en man bara kan ha en del typer av sex med en prostituerad. Men om mannen väl hamnar i en situation där han faktiskt köper sex blir det ofta ett ganska vanligt samlag, säger Sven-Axel Månsson.

Den resande företagaren:

Tycker att sex är en förbrukningsvara och något som kan konsumeras. Är kåt och anser att det är hans rättighet att få utlopp för det. Bokar in sexmöten som han bokar in möten i jobbet.– Det kan vara mitt på dagen mellan två kunder. Han har en föreställning om att män har en starkare sexualdrift än kvinnor som behöver tillfredsställas, säger Sven-Axel Månsson.

Den framgångsrika maktsökaren:

Är en framgångsrik man. Men komplexa mekanismer gör att han vill köpa sex av en kvinna som är narkoman och går på gatan. Maktsökaren har en fantasi om ”den smutsiga horan” som förstärker den sexuella upphetsningen. Mannen känner sig kraftfull och potent och att kvinnan är ett verktyg i hans händer. Ju mer skyddslös kvinnan är, desto större blir kicken.– I det ögonblick som sexet är över kommer föraktet. Då kan han slänga ut kvinnan ur bilen utan att ens betala, säger Sven-Axel Månsson.

Sexturisten:

Är en man som känner sig hotad av kvinnor i ett samhälle som blir mer jämställt. Sexturisten är frustrerad och tycker att svenska kvinnor är jobbiga. Sexturisten söker sig till kvinnor som säljer sex i andra länder. Den här sexköpartypen har växt sig starkare i takt med att det svenska samhället har blivit mer jämställt.– Han upplever att kvinnorna som han köper utomlands uppskattar honom som den man han är, vilket han inte tycker att svenska kvinnor gör, säger Sven-Axel Månsson.

Den osäkra:

Är en man som motiverar sitt sexköp med blyghet, rädsla, ålder, fysiska eller psykiska handikapp. Den osäkra har svårt att träffa kvinnor och få ha sex.– Han bär på en fantasi om den prostituerade som en slags godhjärtad trösterska, säger Sven-Axel Månsson.

pil
Behöver du hjälp att sluta köpa sex?

Vänd dig till KAST (Köpare av sexuella tjänster) och Kompetenscentrum Sexuella Tjänster. På så sätt kan du få hjälp att bryta ditt beteende via samtalsbehandling. KAST har mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan även vända dig till PrevenTell, en nationell hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro